Linkovi

Lider, SNSD-a, Milorad Dodik se založio za hitnu smjenu Vlade RS - 2004-12-06


Lider, SNSD-a, Milorad Dodik se založio za hitnu smjenu Vlade RS, zbog nedovoljne saradnje sa Haškim tribunalom ujedno zatraživši prijem kod predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića, kako bi se, eventualno, preduprijedile najavljene sankcije ovom entitetu.

Neozbiljno je samo posmatrati situaciju i čekati kaznu već je neophodno poslati signal međunarodnoj zajednici da Republika Srpska sama kažnjava one koji ne izvršavaju međunarodn obaveze. Izjavio je ovo predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik naglašavajući da bi prvi korak u tom pravcu trebalo da bude smjena aktuelne Vlade Republike Srpske.

»Predlažem konkretno, mislim da sam veoma jasan, da se Vlada smijeni i utvrdi njena odgovornost zbog neizvršavanja haških obaveza i da se formira nova vlast. Ukoliko nemaju, gospoda iz aktuelne većine vlast, nije problem da mi iz SNSD-a, apsolutno, budemo racionalni u podršci da se formira nova struktura a ako nemaju neka puste SNSD da SNSD ima odgovornost da može da radi. To treba da se uradi prije 9.decembra kad počinje samit i da na tom samitu NATO-a imate na stolu svih ministara da je Vlada Republike Srpske politički kažnjena od strane paralamenta zato što nije izvršavala svoje međunarodne obaveze, prije svega, prema Haškom tribunalu.«

Milorad Dodik je zatražio i hitan prijem kod predsjednika Republike Srpske, Dragana Čavića kako bi se uvjerio da li postoji plan za izlazak iz krize čiji se vrhunac očekuje nakon samita Nato saveza 9.decembra. Dragan Čavić je prihvatio ovaj sastanak ali je poručio da se prije bilo kakve promjene Vlade mora utvrditi šta je alternativa kabinetu Dragana Mikerevića, jer takvi koraci, kako je istakao, trebaju biti odraz političkih odnosa unutar parlamenta i Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG