Linkovi

Miroljubive zemlje moraju čuvati mir proganjanjem terorista... - 2004-12-06


Tokom posjete Kanadi, predsjednik Bush se zahvalio kanadskom narodu za pružanje pomoći Sjedinjenim državama nakon terorističkih napada 11 septembra 2001. Govoreći u Halifaxu, Novoj Škotskoj, on je rekao da sama odbrana nije dovoljna strategija u ratu protiv terorizma.

”11 septembra, narod Sjeverne Amerike je naučio da nas dva velika okeana i prijateljski susjedi ne mogu u potpunosti zaštititi od opasnosti 21 vijeka. Postoji samo jedan način da se suočimo s neprijateljima koji tajno kuju zavjere i koji ubijaju nedužne. Mi ih moramo poraziti. Moramo biti nepopustljivi i čvrsti u našoj obavezi da zaštitimo naš narod.“

Naši neprijatelji su izrazili svoje namjere, a i mi svoje, rekao je predsjednik Bush.

Miroljubive zemlje moraju čuvati mir proganjanjem terorista, onemogućavanjem njihovih planova, i presjecanjem njihovog financiranja. I sponzore terorizma moramo držati isto toliko odgovornim za terorističke činove. Moramo spriječiti odmetnutim režimima da dođu do oružja za masovno uništenje i da ga daju teroristima. Moramo biti strpljivi u tim naporima i moramo biti odlučni sve dok ne prevladamo, rekao je predsjednik Bush.

On je također pozvao slobodne zemlje da pomognu promoviranju stabilnosti i demokracije na srednjem istoku.

”Ako i za 20 godina srednjim istokom budu dominirali diktatori i mule koji proizvode oružje za masovno uništenje i daju utočište teroristima, naša djeca i unuci će živjeti u užasnom svijetu opasnosti. To se ne smije desiti.“

Podržavajući reformatore i demokrate na srednjem istoku, rekao je predsjednik Bush, dobićemo saveznike u ratu protiv terora i izolirati ideologiju ubistava i pomoći poražavanju očaja i beznađa koji potpomažu teror. Svijet će, rekao je on, postati mnogo sigurnije mjesto u kojem napreduje demokracija.

XS
SM
MD
LG