Linkovi

Pierre-Richard Prosper u Hagu ukazao na nesuradnju Srbije i Crne Gore sa Hagom - 2004-12-06


Ukoliko se nastavi nesuradnja Srbije sa Hagom, raste mogućnost da Medjunarodni sud za ratne zločine produži rad i nakon 2008. godine, prvobitno predvidjene za zaključenje glavnih procesa pred Sudom, poruka je američkog ambasadaora za ratne zločine, Pjer Richarda Prospera, koji se danas susreo sa zamjenikom glavnog haškog tužitelja, Davidom Tolbertom.

Ambasadorova ocjena je da Srbija, kako kaže, "uopšte ne suradjuje", a da glavnu krivnju za to snosi njen premijer, Vojislav Koštunica.

On je ustvrdio da se na teritoriji te zemlje ne skrivaju samo lica sa vrha haških optužnica, već i ostali bjegunci od medjunarodne pravde.

Prosper je danas jasno poručio Beogradu da, želi li suradnju sa Tribunalom skinuti sa liste "dežurnih problema", hitno uputi haške bjegunce put Suda, uključujući i četiri vijna i policijska generala, čiju predaju vlasti u Beogradu uporno odbijaju.

Američki zvaničnik zaključuje da se Srbija, bez pune suradnje sa Hagom, ne može nadati ni transferu nekih od sudjenja na nacionalne sudove.

XS
SM
MD
LG