Linkovi

Carla del Ponte u Sarajevu govorila o nesuradnji Republike Srpske sa haškim tribunalom - 2004-12-03


Drugog dana boravka u Sarajevu, glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte izrazila je nadu da će Radovan Karadžić i Ratko Mladić do kraja ove godine biti uhapšeni i prebačeni u Hag. U obraćanju predstavnicima Vijeća za provedbu mira, gospodja del Ponte je govorila i o nesuradnji Republike Srpske sa haškim tribunalom, posebno u segmentu hapšenja haških bjegunaca, te pojasnila nedavno izrečene kritike na račun NATO-a.

Medjutim, glavna tema na press konferenciji koja je uslijedila, bila je informacija, danas stigla iz Beograda, da se general Dragomir Milošević, bivši komandant Romanijskog korpusa Vojske RS, predao srbijanskim vlastima.

Dragomir Milošević je, kao što znate, optužen za granatiranje Sarajeva i držanje civilnog stanovništva pod opsadom. On će danas iz Srbije biti prebačen u Haški tribunal. Nemam drugih informacija, te ne mogu reći ništa više o tome.

Haška optužnica protiv generala Miloševića, otpečaćena 20. decembra 1998., tereti ga na osnovu individualne i komandne odgovornosti, za ubistva, terorisanje i napade na stanovništvo Sarajeva.

Gospodja del Ponte je najavila potpisivanje još pet ili šest novih optužnica za ratne zločine počinjene na području regiona.

Ona je navela da će sva suđenja u Hagu biti završena do 2008. godine i ponovila da Tribunal neće biti zatvoren sve dok Radovan Karadžić i ostali sa javnih optužnica, ne budu privedena pravdi.

Realnost je da su Karadžić, Mladić i još 18 optuženih idalje na slobodi. Za Karadžića i Mladića, iduće godine će to biti većdeset godina da nisu uhvaćeni. Kako to možemo prihvatiti?, upitala se glavna tužiteljica i objasnila da se njene kritike upućene NATO savezu zbog nehapšenja optuženika, ne odnose na vojnike na terenu koji "dobro rade svoj posao", nego na visoke nivoe NATO-a na kojima su se donosile odluke.

Ja ću, medjutim, nastaviti da postavljam pitanja, vršim pritisak i uvjeravam ljude da će misija Tribunala biti uspješna jedino kad u Hagu budemo imali Karadžića, Mladića i mnoge druge bjegunce, zaključila je gospodja del Ponte, jer žrtve njihovih zločina očekuju pravdu.

XS
SM
MD
LG