Linkovi

Izbori u Ukrajini - 2004-12-03


Ukrajina je od 21. novembra, kada su održani predsjednički izbori, još uvijek u nemiru i metežu. Vlasti te zemlje tvrde da je premijer Viktor Janukovych, kandidat koga je podržavala vlada, malom razlikom u glasovima porazio kandidata opozicije Viktora Jushchenka. Zapadni promatrači koji su nadgledali izbore jednodušni su u ocjeni da su izbori bili neregularni s ozbirom na brojne i uvjerljive izvještaje o izbornim neregularnostima i zloupotrebama.

I dok brojni Ukrajinci koji podržavaju gospodina Jushchenka nastavljaju sa velikim mirnim protestima, Vrhovni sud Ukrajine razmatra brojne žalbe o izbornim prevarama. Posebnu pažnju sudije su obratile na način održavanja izbora u istočnim dijelovima Ukrajine gdje je izlazak birača naklonjenih premijeru Janukovychu, korištenje prava glasanja u odsustvu i kretanju bilo neočekivano visoko.

Ukrajinski parlament je prije nekoliko dana proglasio ishod izbora nevažećim i izglasao nepovjerenje vladi. Leonid Kuchma, predsjednik Ukrajine, kome mandat ističe, podržao je održavanje novih izbora. Napori predstavnika Evropske unije, oba kandidata i drugih istaknutih ukrajinskih političkih ličnosti da se nađe izlaz iz izbornog ćor-sokaka izgleda da daju rezultate.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je izjavio da se stav Sjedinjenih država o situaciji u Ukrajini bazira na temeljnim principima: Obje strane, kao prvo, trebaju na miran način riješiti probleme u Ukrajini. Drugo, mi čvrsto i snažno podržavamo teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, njen suverenitet, slobodu i neovisnost. To je bila naša pozicija i takva ostaje. Vjerujemo da je vrlo važno da se to zna i pamti. I treće, takođe važno, ono što obje strane moraju početi činiti je legalno slijediti politički proces koji je u Ukrajini u toku, uz pomoć i iz inostranstva ako je to potrebno, kako bi zajednički iznašle mirno rješenje sadašnjih problema.

Sjedinjene države su čvrsto ubijeđene da i u Ukrajini, i bilo gdje drugo, volja naroda treba biti poštovana i nadaju se da ukrajinska kriza može biti riješena na demokratičan, miran i efikasan način koji će, kako je to istakao američki predsjednik George W. Bush, ukrajinskom narodu i vlastima vratiti ugled i samopoudanje. “Naš zajednički cilj je - rekao je gospodin Bush - vidjeti da je volja ukrajinskog naroda prevladala.“

XS
SM
MD
LG