Linkovi

Odobreno elektronsko praćenje ljekova od prizvodjača do apoteke - 2004-12-03


Američka vlada je dala odobrenje tvornicama ljekova da u bočice sa ljekovima stavljaju male radio antene. To će kompanijama omogućiti praćenje ljekova od fabrike do apoteke. Ali to predstavlja i dramatično proširenje upotrebe naprava za praćenje koje bi moglo promjeniti način na koji društvo vodi evidenciju kako proizvoda tako i ljudi.

Oxycontin, za ublažavanje bolova je najčešće zloupotrebljavan ljek u Americi, naravno za drogiranje, dok je Viagra ljek kojeg najčešće kradu, naravno znate i zašto.

Kako pratiti ove pilule od proizvodjača do apoteke?

Možda, kažu iz elektro industrije, nečim ovako sićušnim.

U svakoj kutiji imamo 48 bočica Oxycontina i za tri sekunde ih provjerimo, kaže Aaron Graham, šef sigurnosti, tvornice ljekova Purdu Pharma Inc., objašnjavajući da to rade uz pomoć tehnologije nazvane identifikacija radio frekvencije. Svaka bočica sa pilulama nosi mali radio chip koji sadrži informacije koje je nemoguće krivotvoriti.

”Mi skeniramo naljepnicu sa chipom koji nam kazuje gdje je proizvod bio, gdje je i gdje ide.“

Ova se tehnologija u Americi brzo širi. Uskoro će kupci u američkim trgovinama moći platiti robu da je ne vade iz kolica za pojedinčano skeniranje i čitanje cijena, jer će skener to čitati i sa udaljenosti od nekoliko stopa.

To će pomoći u spašavanju života spriječavanjem zloupotrebe ljekova, pribavljanjem svježe hrane, lakšem opozivu proizvoda i tako dalje. To je vrlo uzbudjujuća nova tehnologija, kaže Jack Grasso iz EPC Global Inc., najače firme za kreiranje standarda u identifikaciji radio frekvencija.

Za neke uzbudjujuće, ali za druge je to uznemirujući znak.

Vlada je već nekim kompanijama odobrila da pod kožu pacijenta ugrade chip, koji će omogućiti brži i precizniji pristup pacijentovoj medicinskoj istoriji.

Inžinjeri kažu da će te male naljepnice, ti sitni chipovi izmjeniti svijet, ili barem način na koji se sve prati.

XS
SM
MD
LG