Linkovi

Policijski komesar iz New Yorka nominiran za ministra - 2004-12-03


Predsjednik Bush je jučer i danas nominirao dva nova člana svog kabineta, a u seriji ostavki uoči njegovog novog mandata, usljedila je ostavka i američkog ambasadora u UN-u, dok mediji spekuliraju novim ostavkama.

George W. Bush ostaje još četiri godine u Bijeloj kući, ali sa drukčijom vladom. 7 od 15 članova njegovog kabineta su do sada podnjeli ostavke.

Predsjednik Bush, je na upražnjeno mjesto odlazećeg Toma Ridgea, ministra unutarnje sigurnosti, danas nominirao Bernarda Kerika.

Gospodin Kerik je tipična američka uspješna priča. Od policajca koji je išao na intervencije, pozornika na Times Squareu, detektiva za narkotike, upravnika zatvora.

Biografija nominiranog ministra je priča o čovjeku koji je rastao bez novca, odustajući od srednje škole i tražeći majku koju nikada nije znao. Kao policajac kasnije je saznao da mu je majka bila prostitutka...i da je ubijena kada je Kerik imao 9 godina.

Široj javnosti postao je poznat tokom terorističkih napada 11 septembra 2001, nakon čega je postao policijski komesar u New Yorku. Često je vidjan u društvu sa gradonačelnikom New Yorka, Rudi Giulianiem, sa kojim je inače razvio dugogodišnje odnose, služeći jedno vrijeme i kao Giulianiev tjelohranitelj. Za svoje napredovanje, Bernard Kerik dosta toga duguje upravo gospodinu Giulianiu.

Vodeći kampanju za predsjednika Busha, gospodin Kerik je razvio prisne odnose i sa predsjednikom, i već je služio u njegovoj administraciji trenirajući iračku policiju u Bagdadu. Kritičari tvrde da tu misiju nije uspješno obavio.

U isto vrijeme iz New Yorka je usljedila, dijelom kao iznenadjenje, ostavka ambasadora Sjedinjenih Država u UN-u, Johna Danfortha, koji je bio spominjan kao mogući novi državni sekretar, ali je taj posao Bush povjerio Condoleezze-i Rice, a jučer je za novog ministra agrikulture nominirao guvernera Nebraske, Mike Johannsa, bivšeg uzgajivača krava.

Time izgleda, promjene u sastavu vlade u novom mandatu predsjednika Busha nisu završene, jer se govori i o ostavkama minstara za zdravstvo i finansije.

XS
SM
MD
LG