Linkovi

Sprej sa slanom vodom protiv zaraznih bolesti - 2004-12-03


Istražitelji navode da bi sprej sa slanom vodom mogao spriječiti širenje raznih bolesti, uključujući gripu i tuberkulozu. Sprej naime radi na sprječavanju širenja bolesti koje se prenose zrakom, prije nego one dopru do svoje sljedeće žrtve.

Smatra se da su virusi koji se prenose kihanjem ili kašljanjem odgovorni za bolesti od ospica preko pljuskavica do tuberkuloze. Američki i njemački istražitelji su pronašli da slani sprej koji se udiše kroz nos smanjuje broj kapljica sa bacilima koje izbacuju neki ljudi čak do 72%.

Oni vjeruju da sprej povećava površinske reakcije tečnosti u plućima, stvarajući veće čestice koje najvjerovatnije neće izaći kroz usta i ostati u zraku. Istražitelji se nadaju da bi njihov pronalazak mogao dovesti do načina kontroliranja globalnih epidemija kao što je pojava akutnog sindroma disajnog sistema, skraćeno SARS, 2003 godine, koja je usmrtila 800 osoba, uključujući i mnoge zdravstvene radnike koji su liječili oboljele.

David Edwards s univerziteta Harvard predvodi istraživački tim.

Postoji mogućnost da se dobije liječenje za koje nije potrebna uputa kako u bolnicama tako i u manjim okruženjima kao što su zatvori ili čak domovi, kaže David Edwards.

Do ove vijesti dolazi u trenutku dok milioni Amerikanaca ove jeseni stoje u dugim redovima zbog nedostatka vakcine protiv gripe. Istražitelji koji koriste slani sprej kažu da su potrebna dodatna istraživanja prije nego se takav sprej bude mogao naći na tržištu. Ova studija je objavljena u jednom od izdanja Nacionalne akademije nauka.

XS
SM
MD
LG