Linkovi

Pariski klub i irački dug - 2004-12-02


19 zemalja, članica takozvanog Pariskog kluba, saglasilo se da oprosti 32 milijarde dolara, odnosno 80 procenata duga koji Irak duguje zemljama-članicama kluba. Članice Pariskog kluba su Sjedinjene države, Japan, Rusija i 15-ak drugih evropskih zemalja. Irački ministar finasija Abdel Abdul-Mahdi nazvao je sporazum o otpisu ”povijesnim.” Taj korak bio je nužan ne samo zbog toga što je Irak dobrano razorena zemlja, nego i zbog važnosti međunarodne pozicije te zemlje. On što se bude dešavalo u Iraku, politički i ekonomski će se odraziti na region Srednjeg Istoka i na cijeli svijet - takođe je ocijenio irački ministar finasija. Prema postignutom sporazumu 30 posto iračkog duga Pariskom klubu biće otpisano odmah. Drugih 30 odsto biće otpisano kada Irak postigne sporazum sa međunarodnim monetarnim fodom o programu reformi, što je za očekivati u idućoj godini. Slijedećih 20 procenata će biti oprošteno 2008. godine nakon što Irak provede trogodišnji program ugovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom. Veliko olakšavanje dužničkog tereta omogućiće Iraku da prihode od nafte koristi za izgradnju i obnovu infrastrukture. Omar Arafat sa bagdadskog Instituta za ekonomsko upravljanje je uvjeren da će ekonomski rast dovesti do političke stabilnosti:

”Haos, a pri tome mislim na pitanje sigurnosti, nije osnovno pitanje. Mislim da je pitanje ekonomije važnije od pitanja sigurnosti. Siromaštvo ne omogućava razmišljanje na pravi način. Uvijek kada imate nekoga bez posla, bez novca da plati za školovanje i druge potrebe svoje djece, takva će osoba vrlo lako krenuti progrešnim putem, putem nasilja. Stoga mislim da je pitanje ekonomije prvo i osnovno pitanje koje mora biti riješeno.“

Predsjednik Sjedinjenih država Geroge W. Bush izjavio je da će sporazum o smanjivanju duga pomoći oživljavanju iračke ekonomije i ohrabriti političke reforme. ”Iračani imaju povijesnu mogućnost da izgrade slobodni i demokratski Irak poslije dvije decenije politčke represije i ekonomskog unazađivanja zemlje pod brutalnim režimom Saddama Husseina“ - istakao je gospodin Bush pozvavši i druge kreditore da na sličan način pomognu daljne olakšavanje dužničkog tereta Iraka.

XS
SM
MD
LG