Linkovi

Ukrajina: Članovi opozicije okončali blokadu vladinih zgrada - 2004-12-02


Članovi opozicije u Ukrajini su se složili da okončaju blokadu vladinih zgrada iskazujući prosvjede u odnosu na sporne predsjedničke izbore. Do ove objave je došlo nakon današnjeg sastanka između suprotstavljenih strana, pristalica opozicionog lidera Viktora Yushchenka i pristalica trenutnog premijera Viktora Yanukovicha.

U razgovorima su također učestvovali odlazeći predsjednik Ukrajine Leonid Kuchma, pregovarač EU Javier Solana i poljski predsjednik Alexandar Kwasniewski. Kandidat opozicije Viktor Yushchenko je kazao da je potrebno ponovno glasanje. Gospodin Kučma je kazao da će nova runda razgovora biti održana nakon što Vrhovni sud donese odluku po pitanju uloženih žalbi zbog navoda o masovnim prijevarama na glasanjima.

Zvaničnici kažu da je gospodin Yanukovich pobijedio na izborima održanim 21. novembra, dok su članovi opozicije i međunarodni promatrači izvjestili o rasprostranjenim prijevarama. Nešto ranije danas je ukrajinski parlament tijesnom većinom, tajnim glasanjem, izglasao nepovjerenje vladi pro-moskovskog premijera ViktoraYanukovicha. Premijer je odbio pozive za ostavkom i nazvao ovaj potez nelegalnim. Pobornici obje strane u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima nastavljaju održavati prosvjede.

XS
SM
MD
LG