Linkovi

Scheffer: Broj uhapšenih od strane Republike srpske i BiH je--nula - 2004-12-02


Generalni sekretar NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer se danas, po završetku misije SFOR-a u BiH, naročito osvrnuo na pitanje hapšenja optuženika za ratne zločine, rekavši da odgovornost za njihovo hvatanje leži na ljudima koji im pomažu da se kriju:

”SFOR je uradio sve što je mogao i razočarenje je i za mene koliko i za vas da Karadžić i Mladić nisu tamo gdje bi trebali biti. Dakle ne ovdje, gdje se slobodno kreću, nego u den Hagu. SFOR je učinio sve što je mogao i, iskreno govoreći, ne prihvatam kritike upućene NATO-u i SFOR-u, jer dajte da odgovornost bude na onima na kojima i treba biti. SFOR je pružao pomoć gdje god je mogao, bio je ključni u hvatanju 28 osoba, a broj uhapšenih od strane Republike srpske i BiH je--nula. To su brojevi i siguran sam da će snage Evropske unije i NATO uraditi sve što mogu kako bi pomogli vlastima BiH, osobito ako one surađuju, rekao je gospodin Scheffer.

Brigadni general Steven Schook, posljednji komandant NATO-m predvođene misije u BiH je rekao da je NATO odlučio zadržati svoju prisutnost u toj zemlji.

Imaćemo jedan štab u Sarajevu a razlog za to je što još uvijek ima nedovršenog posla. Primarni zadatak tog štaba će biti reforma odbrane, ali će ključni zadatak podrške biti nastavak rada na hapšenju osumnjičenih za ratne zločine, te borba protiv terorizma, rekao je Steven Schook.

General major David Leakey, britanski zapovjednik EUFOR-a je naglasio da je u BiH situacija još uvijek nestabilna.

Ovdje još uvijek postoje napetosti. Postoje elementi koji bi mogli dovesti do među-etničkih napetosti i stoga je potrebna vojna sila koja bi odvratila bilo koga od ponovnog započinjanja rata. I moj posao ovdje s EUFOR-om je da osiguram da više nikada, nikada nemamo rat u BiH, rekao je David Leakey.

U ime Evropske unije, govorio je generalni sekretar Vijeća unije, Javier Solana.

Danas Evropska unija preuzima novu odgovornost i ona će biti preuzeta u istom duhu i s istom efikasnošću kao što je to radio i NATO, rekao je gospodin Solana.

Od bivših bh zvaničnika, izjavu je dao i Haris Silajdžić kojeg su upitali da li je zadovoljan misijom NATO-a.

Pa nisam baš, jer se osumnjičeni za ratne zločine,osobito Karadžić i Mladić još uvijek nalaze na slobodi. ALi NATO je uradio dosta toga u skladu s Dejtonskim sporazumom i mi smo mu zhvalni zbog toga, ali bi također željeli vidjeti i ove osumnjičenike za ratne zločine u Den Hagu, rekao je gospodin Silajdžić.

XS
SM
MD
LG