Linkovi

Korupcija u UN-u, zahtijevi za ostavkom Kofi Annana - 2004-12-02


U Sjedinjenim Državama, nakon istrage koju je sprovela posebna komisija koju vodi senator iz Minnesote, Norm Coleman, o programu UN-a koji je omogućavao prodaju iračke nafte za hranu, pojačani su zahtijevi za smjenom generalnog sekretara UN-a Kofi Annana.

Senator Coleman, nakon višemjesečne istrage, kaže da je program nafta za hranu omogućavao profit Saddamu Huseinu.

Senator iz Minnesote kaže da je riječ o najvećoj prevari u istoriji UN-a i da generalni sekretar, Kofi Annan treba da podnese ostavku. Prema nalazima Stalnog podkomiteta, kojeg vodi Norm Coleman, vlada Saddama Husseina je ostvarila 21 milijardu dolara kršeći sankcije UN-a protiv Iraka, uključujući i humanitarni program nafta za hranu.

U akciji koja naglašava duboki animozitet američkih konzervativnih krugova prema sadašnjem Generalnom skretaru UN-a, senator Coleman kaže da UN ne može iskorijeniti korupciju dok je Annan na njegovom čelu.

Uz prve nalaze objavljene prije dvije sedmice, sada se tvrdi da je i sin Kofi Annana primio novac od kompanije koja je pod istragom o navodnim korumpiranim isplatama za naftu u okviru programa nafta za hranu.

Istraga obuhvata i beke od američkih naftnih kompanija, medju kojima su ChevronTexas i ExonMobil.

Bivši američki ambasador u UN-u, demokrata Richard Holbrooke, je jučer rekao da različitim istragama, uključujući onu senatora Colemana, treba omogućiti da nastave svoj rad i do temelja istraže eventualne zloupotrebe humanitarnog programa nafta za hranu. U medjuvremenu, rekao je Holbrooke, Generalni sekretar i UN imaju vrlo važne poslove, i trebalo bi im dozvoliti da ih obavljaju, uključujući Irak, Afganistan, Iran, Darfur i mnoga druga pitanja.

U dnevnom brifingu reporterima u UN-u, jučer je Annanov glasnogovornik, Fred Eckhard, rekao da Kofi Annan nema namjeru da podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG