Linkovi

Irak: Američki vojni zvaničnici znali o zlostavljanju zatvorenika mjesec dana prije nego je zvanično otkriveno - 2004-12-02


List Washington Post u današnjem broju navodi da su, prema navodima iz jednog povjerljivog izvještaja, američki vojni zvaničnici u Iraku znali da njihove snage zlostavljaju zatvorenike širom te zemlje, više od mjesec dana prije nego je to zvanično bilo otkriveno. List navodi da je povjerljivi izvještaj o zlostavljanju zatvorenika predat generalima američke vojske u Iraku u decembru 2003. godine, dakle, prije nego što su vojni istražitelji došli u posjed fotografija sa prizorima zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib.

Post piše da je povjerljivi izvještaj o zlostavljanju zatvorenika napisao umirovljeni pukovnik Stuart Herrington, koji je otkrio da pripadnici specijalne zajedničke vojne i CIA-ine grupe zlostavljaju zatvorenike širom Iraka i da koriste jedno tajno mjesto zaisljedjivanmje da bi prikrili svoje aktivnosti.pentagon je danas potvrdio da su neki vojni zapovjednici možda bili upoznati sa mogućim sučajevima maltreriranja zatvorenika, prije nego je zlostavljanje u zatvoru Abu Graib otkriveno. Glasnogovornik Pentagona Lawrenc DiRitta je danas kazao da ne zna kojim zapovjednicima je dat visoko povjerljiv izvještaj u kojem se navode zlostavljanja iračkih zatvorenika od strane zajdničkon tima CIE i vojske.

XS
SM
MD
LG