Linkovi

Carla del Ponte sutra stiže u Sarajevo - 2004-12-01


U Sarajevu je danas potpisan Sporazum o uspostavljanju Ureda registara Odsjeka 1 za ratne zločine i Odsjeka 2 za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju krivičnog i žalbenog odjeljenja Suda u BiH. Sporazum su potpisali visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

"Sada možemo da prihvatimo prebacivanje oko 100 predmeta sa oznakom A iz Haškog tribunala u Sud BiH, što je međunarodna obaveza zemlje", istakao je ovom prilikom g. Tihić.

Ovim potpisom Predsjedništvo BiH pristalo je, kako ističe Tihić, da BiH i dalje koristi usluge međunarodnih sudija i tužilaca, jer domaće pravosuđe još nije u punoj mjeri osposobljeno za nezavisan rad.

Ashdown je istakao da će Sud BiH i Agencija za informacije i zaštitu odnosno SIPA, biti dva glavna stuba za ovaj sistem čiji je cilj privođenje pravdi svih koji su počinili ratne zločine ili se bave organizovanim kriminalom.

Visoki predstavnik je naglasio da je BiH prva u regionu uspostavila kapacitete za prosuiranje ratnih zločina i ponovio da i ostale institucije BiH, a posebno u Republici Srpskoj, treba da intenziviraju saradnju sa Haškim tribunalom.

U posjetu BiH,sutra dolazi glavna tužiteljica Haškog Tribunala, Carla del Ponte, koja će posjetiti Sud BiH, gdje su u toku radovi na rekonstrukciji infrastrukture potrebne za početak suđenja pred posebnim Vijećem za ratne zločine. Tom prilikom, gospodja del Ponte, će se sresti sa VP za BiH Paddyjem Ashdownom,te čelnim ljudima Suda i Tužilaštva BiH.

U petak, 03.12. glavna tužiteljica će razgovarati s članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH. Još nije poznato da li će se sresti sa nekim od predstavnika domaćih vlasti i nevladinih organizacija, a ministar policije RS Darko Matijašević ostavio je otvorenom mogućnost susreta sa gospodjom del Ponte. Predstavnici Saveza logoraša RS, zatražit će susret sa glavnom haškom tužiteljicom.

XS
SM
MD
LG