Linkovi

Dragan Čavić: Istražiti stradanja srpskih civila u Sarajevu - 2004-12-01


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić založio se danas za formiranje parlamentarne komisije koja bi istražila stradanje srpskih civilnih žrtava na području Sarajeva.

Misterija stradanja Srba u Sarajevu između 1992. i 1995. godine mora biti rasvijetljena a to je u interesu Bošnjaka i ostalih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini s ciljem njihovog pomirenja. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske, DraganČavić naglašavajući da autentična dokumentacija koju posjeduje Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo predstavlja dokaz da su sarajevski Srbi stradali na veoma brutalan način i u veoma velikom broju. »Ova aktivnost je, praktično, počela i ona će značiti otvaranje istraga i pokretanje krivičnih postupaka prema osobama koje su krive za ove zločine. To, u svakom slučaju, predstavlja, prije svega, za političare iz Federacije test ozbiljnosti-da li su spremni da se suoče sa činjenicama i da provedu istrage o stradanju Srba na području Sarajeva i da pokažu svoju opredjeljenost ka istini.« Čavić je naglasio da se svega četvrtina ekshumiranih žrtava na području Sarajeva nalazi na spisku nestalih dok oko 75 odsto lica nije evidentirano. Stoga se on založio za formiranje parlamentarne komisije koja bi istražila stradanje srpskih civilnih žrtava tokom proteklog rata u Sarajevu. Brojevima stradalih ne treba kalkulisati jer je pravljenje ravnoteže u zločinima veoma opasno. Nama treba stvaranje ravnoteže u pravdi a ne u zločinu, zaključio je Dragan Čavić, odbacujući teze koje, rekao je, dolaze iz Federacije da se u Bosni i Hercegovini desila agresija u kojoj su žrtve Bošnjaci što, kako je rekao, apsolutno nije tačno.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Dragomir Andan izjavio je da je pronađeno blizu pet hiljada kartona sa detaljnim podacima o stradanju sarajevskih Srba u ratu.

Prema njegovim riječima, policija je proslijedila tužilaštvu dvije krivične prijave protiv ukupno 18 Bošnjaka koji se terete za ratni zločin i ubistvo blizu hiljadu Srba u sarajevskim naseljima Pofalići i Otoka.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je, komentirajući postojanje spiska sa imenima blizu 5.000 Srba koji su stadali tokom rata u Sarajevu, istakao da svi odgovorni za ratne zličine trebaju biti procesuirani. Istovremeno, izrazio je čuđenje zašto je ovaj spisak čekao toliko vremena, jer, kako je rekao, Pravila rimskog puta postoje već toliko godina, dodavši da to samo po sebi stvara određenu sumnju.

Tihić je izjavio da bi trebalo formirati komisiju čiji bi zadatak bio ispitivanje stradanja gradana BiH. Po njegovim riječima, komisija bi trebala da bude formirana na nivou Parlamentarne skupštine BiH i da okupi eksperte koji se bavetim pitanjima.

Visoki predstavnik za BiH izjavio je da svako ko ima relevantne podatke treba da ih preda nadležnim organima.

"Ukoliko to bude imalo bilo kakve implikacije za Tribunal za ratne zločine, onda tu dokumentaciju treba poslati i u Hag", izjavio je Ashdown.

XS
SM
MD
LG