Linkovi

Odgovor iz Sarajeva na zahtjev o istrazi stradanja Srba - 2004-12-01


Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Dragomir Andan izjavio je da je pronađeno blizu pet hiljada kartona sa detaljnim podacima o stradanju sarajevskih Srba u ratu.

Prema njegovim riječima, policija je proslijedila tužilaštvu dvije krivične prijave protiv ukupno 18 Bošnjaka koji se terete za ratni zločin i ubistvo blizu hiljadu Srba u sarajevskim naseljima Pofalići i Otoka.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić je,komentirajući postojanje spiska sa imenima blizu 5 000 Srba koji su stradali tokom rata u Sarajevu, Istakao da svi odgovorni za ratne zličine trebaju biti procesuirani. Istovremeno,izrazio je čuđenje zašto je ovaj spisak čekao toliko vremena, jer, kako je rekao, Pravila rimskog puta postoje već toliko godina, dodavši da to samo po sebi stvara određenu sumnju. On je takodjer da bi trebalo formirati komisiju ciji bi zadatak bio ispitivanje stradanja gradana BiH.

Po njegovim rijecima, komisija bi trebala da bude formirana na nivou Parlamentarne skupštine BiH i da okupi eksperte koji se bave tim pitanjima.

Visoki predstavnik za BiH izjavio je da svako ko ima relevantne podatke treba da ih preda nadležnim organima.

"Ukoliko to bude imalo bilo kakve implikacije za Tribunal za ratne zločine, onda tu dokumentaciju treba poslati i u Hag", izjavio je Ashdown.

XS
SM
MD
LG