Linkovi

Neutemeljena nadanja Sarajeva - 2004-12-01


Prema najavama zvaničnika NATO, čine se neutemeljena nadanja zvaničnog Sarajeva da bi predstojeći sastanak ministara NATO mogao značiti korak bliže ka Partnerstvu za mir. Umjesto toga, vrlo vjerovatno je da će uslijediti podsjećanje na neispunjene obaveze suradnje sa Hagom.

Sasvim je jasno da će i ovo okupljanje ministara vanjskih poslova NATO zemalja, najavljeno za 8. i 9. decembar, proći bez pozivnice Bosni i Hercegovini da se pridruži Partnerstvu za mir. Jasno je i zašto - nedostaje puna saradnja sa Haškim sudom, na koju se bh vlasti, posebno one u srpskom entitetu, pozivaju pri svim sličnim prilikama.

Danas je to jasno potvrdio i ambasador Günther Altenburg, pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja: "Poruka je da moraju suradjivati sa Hagom i postoji jedno simbolično ime za to - Radovan Karadžić".

Ovim je NATO zvaničnik direktno odgovorio na najavu Visokog predstavnika Ashdowna o potezima sa njegove strane, koji će uslijediti "nakon signala iz Brisela"...

Imajući na umu smjenu vojnih misija i ukupne prilike u BiH i regionu, ambasador Altenburg naglašava kako će Zapadni Balkan biti "visoko na listi" tema predstojećeg ministarskog susreta. Medjutim, sasvim je izvjesno, zbog "nedostaka pravih kandidata", izostaće nagrade za punu suradnju sa Hagom i bezuvjetnu predaju optuženih.

XS
SM
MD
LG