Linkovi

Nogomet u Sjedinjenim Državama - 2004-12-01


Nogomet je popularan širom svijeta. U posljednjih petnaestak godina i američka mladost sve više zainteresirana za ovaj sport.

Brian Caroll, profesionalni nogometaš kluba DC United u Washingtonu, kaže da su omladinski klubovi pomogli omasovljavanju iz kojeg su se rađale nove nogomente zvijezde.

- Postoji jako puno odličnih trenera, te je natjecateljska atmosfera stvorila zdravu atmosferu među igračima.

Nedavni američki uspjeh na Svjetskom prvenstvu, kada se američki tim plasirao u četvtrfinale u 2002 godini pospješio je ineteres kod američke djece za nogomet. Utakmice se igraju na školskim igralištima ili parkovima. Broj i različitost useljenika u Ameriku je obogatio i ovaj dio američkog života.

Harry Opuku je trener DC Uniteda koji je došao iz Gane i koji je nekada trenirao Briana Carolla.

- Počeo sam ga trenitati kada je imao pet godina, te sam s njim radio u sljedećih deset. On je marljiv i počeo je upravo na ovom terenu.

Freddy Adu je također useljenik iz Gane i najmlađi je profesionalni igrač u timu. Petnaest mu je godina. Mnogi mladi Amerikanci na njega gledaju kao na idola i dolaze da ga gledaju.

Kako bi što više mladih privukli da igraju fudbal, organizacije kao što je DC Scores omogućavaju besplatne treninge za djecu koja imaju otežano socijalno stanje u Washingtonu. Holly O Donell je izvršni direktor ove organizacije i kaže da je 630 djece uključeno u ovaj program.

-Oni igraju nogomet i rade zadaću nakon škole pet dana semično .

Nogomenet postaje sve popularniji u Americi, te mnogi evropski timovi kao što je Nottingham Forest često putuju u Ameriku kako bi odigrali profesionalne utakmice sa DC UNitedom i drugim timovima.

XS
SM
MD
LG