Linkovi

Uoči posjete predsjednika Busha Kanadi - 2004-11-30


Predsjednik Bush ove sedmice odlazi u posjetu Kanadi, što će biti prva državna posjeta jednog američkog predsjednika toj zemlji u zadnjih, gotovo deset godina. Posjeta dolazi u atmosferi pojačanog kanadskog neslaganja sa politikom predsjednika Busha, posebno oko rata u Iraku.

Ne tako davno američki i kanadski lideri su zajedno pjevali istu pjesmu, a na ulicama Toronta, danas su zabilježene ovakve rekacije uoči posjete predsjednika Busha:

Bila sam jako razočarana kada je ponovo izabran. Bila sam jednostavno jako tužna, kaže prolaznica u Torontu.

Teško je shvatiti kako amerikanci mogu glasati za nekoga koje napravio toliko grešaka, kaže drugi gradjanin Toronta.

45 posto kanadjana imaju nepovoljna gledišta prema Sjedinjenim Državama, dok je 1981. taj procenat bio samo 8 posto. Mnogo toga je u vezi sa Irakom, ali tu su i druga pitanja - od smrtne kazne, koja je sada u Kanadi zabranjena, do braka izmedju istih spolova, što je u mnogim kanadskim provincijama legalno.

Medjutim, zvanični medjudržavni odnosi bi mogli dobiti novi podsticaj. Iz Kanade su najavili spremnost da pošalju promatrače na izbore u Iraku, i Amerika se nada progresu u oblasti nekih spornih trgovinskih aranžmana.

David Frum, American Enterprise Institute: Više od trećine kanadske ekonomije je zasnovano na trgovinskoj razmjeni, a 80 posto te trgovine je sa Sjedinjenim Državama.

David Biette - Woodrow Wilson Internacionalni naučni centar: Nije bitno koliko ste različiti, koliko ste odvojeni, koliko mislite da ste moralno superiorniji u odnosu na amerikance, vi i dalje morate raditi sa njima.

Predsjednik Bush se nada da će popraviti svoj imidž medju kanadjanima, a ne samo unaprjediti odnose vlada dva susjeda.

Iz Bijele kuće se, takodjer, nadaju da bi posjeta Kanadi mogla postati model za predsjednikove posjete još sumnjičavijim američkim saveznicima u Evropi, početkom iduće godine.

XS
SM
MD
LG