Linkovi

Vrhovni sud SAD o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe - 2004-11-30


Vrhovni sud Sjedinjenih Država odpočeo je jučer saslušanja o mogućoj pravnoj legalizaciji marihuane za medicinske svrhe.

Trenutno je 11 saveznih država u Americi dozvolilo kronično oboljelim ljudima da puše marihuanu kako bi ublažili bol.

Medju njima je i Californija gdje Angel Raich uzgaja vlastitu marihuanu kako bi je koristila u ublažavnju bola koji joj prouzrokuje tumor na mozgu i druge bolesti. Ona se jučer obratila reporterima ispred Vrhovnog suda u Washingtonu.

”Da nije hašiša, ja danas ne bi bila ovdje, razgovarala sa vama, i borila se za svoja prava. I mislim da sudije trebaju dobro razmisliti o činjenicama koje su pred njima, jer ako odluče da imam pravo da živim, onda ću biti u mogućnosti da ostatak života provedem sa porodicom. Sa druge strane ukoliko budu protiv mene, to znači da će mi dosuditi smrtnu kaznu.“

Federalni zakon zabranjuje uzgoj i korištenje marihuane, i dok to 11 saveznih država dozvoljava, na Vrhovnom sudu je da odluči da li federalni zakon ima prednost.

Pristalicama upotrebe marihuane u medicinske svrhe pridružili su se i neki konzervativci koji vjeruju da federalni zakon ne bi trebao obarati državne zakone.

Protivnici, medju kojima i administracija predsjednika Busha, dovode u sumnju medicinske koristi upotrebe marihuane i tvrde da bi legalizacija marihuane komplicirala nacionalne napore u borbi protiv droge.

Tom Goldstein je expert Vrhovnog suda.

”Vlada je zatražila od Vrhovnog suda da to zaustavi jer to ozbiljno otežava rat protiv droga. Ukoliko sada malo otškrinemo vrata ko zna gdje nas to može dovesti.“

Prije tri godine Vrhovni sud je dosudio da se upotreba marihuane u medicinske svrhe ne može izuzeti iz federalnog zakona o zabrani droga.

U ovom obnovljenom slučaju odluka Vrhovnog suda se očekuje u ljeto naredne godine. Do tada, marihuana se legalno može koristiti u medicinske svrhe u 11 saveznih država koje su to odobrile.

XS
SM
MD
LG