Linkovi

Etiopija potpisala zabranu upotrebe nagaznih mina - 2004-11-30


Etiopija se pridružila grupi od 143 zemlje koliko ih je do sada ratificiralo zabranu upotrebe nagaznih mina, na počeku medjunarodne konferencije čiji je cilj potpuna eliminacija tog smrtonosnog oružja. Delegati iz oko 100 zemalja koje su potpisale tu zabranu prisustvuju sastanku Keniji kako bi razmotrili dokle se stiglo u zabrani upotrebe nagaznih mina koja, zvanično, važi već 5 godina.

Konvencija iz Otave, kako se naziva sporazum, zabranjuje korištenje, proizvodnju, prodaju i skladištenje svih vrsta mina za uništavanje žive sile. Delegati iz Tajlanda su pozvali na stvaranje fonda za kompenzaciju žrtvama nagaznih mina i pomoć u čišćenju mina iz bivših ratnih zona širom svijeta.

Očekuje se da će se konferencija također fokusirati na napore ka proširenju zabrane na zemlje ne-članice, među kojima su Sjedinjene države, Rusija i Kina. Američki state department je saopćio da se ne slaže s ključnim dijelovima konvencije iz Otawe, ali da je potpisao druge sporazume kojima se ograničava upotreba nagaznih mina.

XS
SM
MD
LG