Linkovi

Collin Powell - Kako osigurati put ka miru na Srednjem istoku? - 2004-11-30


Američki državni sekretar Colin Powell, kao predstavnik Sjedinjenih država nedavno se susreo sa najvišim predstavnicima Evropske unije, Ujedinjenih naroda i Rusije. Oni su, kao predstavnici velike četvorke koja posreduje na uspostavljanju mira između Izraela i Palestine, razgovarali - kako je rekao gospodin Powell - o tome kako osigurati da izraelsko povlačenje iz Gaze doprinese stvarnom napretku prema miru. Američki državni sekretar je takođe rekao da su tom prilikom razmatrane mjere kojima bi se na praktičan način pomogla obnova palestinskih područja i održavanje predsjedničkih izbora koji su predviđeni za 9. januar.

Izraelska vlada i Palestinska samouprava već su se suglasili o onome što treba uraditi kako bi se Palestincima koji žive u istočnom dijelu Jerusalema omogućilo da se registriraju za glasanje. Uspješni izbori za novog predsjednika Palestine mogli bi biti kamen-temeljac daljneg napretka prema miru, ocijenio je gospodin Powell i dodao:

Ključno je fokusirati se na izbore 9. januara i osigurati da Palestinci i njihovi izborni kandidati budu u mogućnosti da se kreću. Kandidati da predoče njihove izborna opredjeljenja, a Palestinci da izađu na glasačka mjesta 9. januara i slobodno se izjasne.... Imam osjećaj da obje strane, i Izrael i Palestinci, žele da krenu naprijed.

Dalji napredak takođe ovisi o okončanju terorističkih napada na Izrael. Američki predsjednik George W. Bush rekao je da se Sjedinjene države raduju ”suradnji na palestinskim vođstvom odlučnim da se bori protiv terorizma i željnom demokratskih reformi”. ”Naša zemlja će blisko surađivati sa izraelskim i palestinskim vlastima i na kompletiranju planova izraelskog povlačenja iz Gaze i dijela Zapadne obale” - zaključio je gospodin Bush.

XS
SM
MD
LG