Linkovi

Nakon NATO-a, EUFOR će tražiti optužene za ratne zločine - 2004-11-30


Pomoćnik generalnog tajnika NATO-a za operacije i predsjedavajući Radne grupe za Balkan ambasador Robert Serry, izjavio je večeras u Sarajevu da je najveća poruka, nakon što je NATO uspješno okončao svoju prvu veliku operaciju stabilizacije, da povratak na ratno vrijeme u BiH nije nemoguć. G. Serry je govorio i o suradnji sa haškim tribunalom.

On je upozorio da, iako je postignut aranžman sa EUFOR-om da se sa istom efikasnošću nastavi potraga za optuženim za ratne zločine, to I dalje ostaje prvenstveno zadatak domaćih vlasti. Posebno Republika Srpska treba učiniti više kako bi članstvo u Partnerstvu za mir postalo moguće.

On je ukazao na to kako je potrebno suprotstaviti se polukriminalnim strukturama RS koje su do sada bile jake, a koje su štitile optužene, posebno Radovana Karadžića, i izrazio nadu da će nova situacija donijeti potrebnu saradnju RS-a.

Upitan da li će najavljeno slanje bh. deminerske jedinice u Irak pomoći na bilo koji način priključenju BiH u Partnerstvo za mir, Serry je kazao da to nije uvijet, ali da će možda biti poželjno za zemlje članice NATO-a koje su angažirane u Iraku.

«Međutim, uvjeti za članstvo u Partnerstvu za mir su poznati», poručio je Serry.

XS
SM
MD
LG