Linkovi

Banja Luka - poziv optuženim da se dobrovoljno predaju - 2004-11-30


Predsjednici Narodne Skupštine Republike Srpske i Srbije, Dušan Stojičić i Predrag Marković potpisali su danas u Banjaluci, zajedničku izjavu u kojoj su pozvali sva lica optužena za ratne zločine da se dobrovoljno predaju. Istovremeno ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević je naložio načelnicima regionalnih centara policije intenziviranje aktivnosti na hapšenju haških optuženika.

Zajedničko opredjeljenje Republike Srpke i Bosne i Hercegovine,odnosno Srbije i Srbije i Crne Gore je što brži ulazak u evropske integracije koji podrazumijeva ispunjenje svih međunarodnih obaveza,uključujući i one prema Međunarodnom sudu u Hagu.

Navodi se ovo, između ostalog, u zajedničkoj izjavi koju su danas u Banjaluci potpisali predsjednici Narodne Skupštine Republike Srpske i Srbije, Dušan Stojičić i Predrag Marković. S tim u vezi oni su pozvali i sve optužene sa javne liste Haškog tribunala da se dobrovoljno predaju a nadležne institucije dvije zemlje da što prije ispune svoje obaveze u punoj međusobnoj i međudržavnoj saradnji.

Predrag Marković je, takođe, potvrdio da će u narednih sedam dana biti usaglašeni svi zakoni u Srbiji i Crnoj Gori koji se bave ovom problematikom što će omogućiti izvršnim organima da, bez obzira sa koje teritorije potiču, optuženi budu uhapšeni i isporučeni.

Marković je, ujedno, izrazio očekivanja da će Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora biti zajedno primljeni u Partnerstvo za mir naglašavajući da nije realno da se to desi u decembru ove godine na samitu NATO saveza u Briselu.

»Da li devetog(decembra), sumnjam ali tokom naredne godine, svakako.«

Recimo i to da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Darko Matijašević danas potvrdio da je dao jasne instrukcije načelnicima centara javne bezbjednosti u Trebinju, Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu za intenziviranje aktivnosti na pronalaženju, identifikovanju i hapšenju lica koje sumnjiči Haški tribunal. O kakvim se instrukcijama radi nije saopšteno.

XS
SM
MD
LG