Linkovi

Američki ljekari otkrili način liječenja bolesti poznate kao idiopatska plućna groznica - 2004-11-30


Američki ljekari tvrde da su otkrili način liječenja za smrtonosnu plućnu bolest poznatu kao idiopatska plućna groznica. Lijek je, kako se to ponekad zna desiti - ustvari lijek koji je bio namijenjen za nešto drugo.

Na klinici Mayo u saveznoj državi Minesoti u toku su ispitivanja novog načina liječenja ove bolesti - za koju do sada nije bilo lijeka i od koje su pacijenti umirali neduže od tri godine nakon dijagnoze.

Pluća su veoma spužvasto tkivo. Ovi mali rezervoari zvani obvili su spužvasti i načinjeni tako da se pune zrakom. Ali, kod ove bolesti, na njihovoj vanjskoj strani se stvara veoma tvrdo tkivo, gotovo teksture drveta i to oblaže pluća, vanjsku stranu pluća i postepeno pluća postanu toliko tijesna da ne mogu da se otvore da uzmu zrak, i pacijent ne dobija dovoljno kiseonika, objašnjava prirodu bolesti Dr.Andrew Limper.

Nedavno su naučnici identificirali gen koji započinje taj destruktivni rast tvrdog tkiva i veoma brzo, testiranjima utvrdili da, kod pokusnih miševa, lijek za tumor, pod imenom Gleevec - zaustavlja rad tog gena, odnosno - gasi ga. Sad su u toku testovi na ljudima.

S obzirom da za ovu bolest još nema lijeka, nadamo se da ćemo naći lijek koji će je barem usporiti ili možda i zaustaviti njen tok, kaže doktor Limper.

Od pulmonarne groznice u svijetu boluje oko 5 miliona ljudi. Iako još niko ne zna šta je uzrokuje, evo barem malo nade da će oboljeli moći da je prežive.

XS
SM
MD
LG