Linkovi

Napredak u Somaliji - 2004-11-30


Vijeć sigurnosti UN-a je posebnom izjavom pozdravilo povratak funkcionalne vlade u Somaliji. Nakon svrgavanja brutalne diktature 1991. gdine Somalija je utonula u haos. Vojni zapovjednici i vodje klanova počeli su da upravljaju različitim dijelovima zemlje. Od tada je borba izmedju različitih rivalskih grupa prouzrokovala hiljade mrtvih i teške patnje somalijskog naroda.

Napori na izmirenju različitih zaraćenih klanova u Somaliji i formiranje nove centralne vlade , što je od augusta predvodila Kenija, pod okriljem vladine agencije za razvoj i Afričke unije - rezultirali su uspostavom Prelazne federalne skupštine u Somaliji, koja je dobila predsjednika i premijera, a uskoro se očekuje objavljivanje i ostalih ministara.

Ambasador Sjedinjenih Država u UN-u, John Danforth koji trenutno predsjedava Vijećem sigurnosti kaže da UN pozdravlja postignuti napredak.

”Vijeće sigurnosti je jasno stavilo do znanja da je odgovornost na stranama u Somaliji da rade zajedno kako bi konsolidovali dosadašnji napredak i postigli uspjeh u budućnosti - da iskoriste istorijsku mogućnost za mir u Somaliji razvijajući akcioni program i odredjujući vremenski okvir za prelazni period , tako što će stvoriti povoljne uvjete za dugoročnu stabilnost i poduzeti odlučne napore na obnovi zemlje.“

U oktobru je Prelazna skupština Somalije izabrala Abdullaha Yusufa Ahmeda kao privremenog predsjednika. Gospodin Yusuf traži pomoć od UN-a u svojim naporima da vojne zapovjednike u Somaliji privoli na priznavanje nove federalne vlade.

”Mi tražimo od medjunarodne zajednice da nam pomogne u osiguravanju da te vodje poštuju ono na što su pristali, i nacionalne obaveze. Mi smo uspjeli u postizanju političkog sporazuma, i u procesu smo uspostavljanja osnovnih institucija, ali najveće izazovi su još uvijek pred nama.“

Pred somalijskom prelaznom federalnom vladom je sada izazov da nastave proces pomirenja dopirući do većih somalijskih zajednica i da uspostave efeikasnu vlast u zemlji.

XS
SM
MD
LG