Linkovi

Leonid Kuchma predložio održavanje novih predsjedničkih izbora - 2004-11-30


Ukrajinski predsjednik Leonid Kuchma je predložio održavanje novih predsjedničkih izbora kako bi se sačuvao mir i izgradilo demokratsko društvo. Gospodin Kuchma, koji je podržavao navodnog pobjednika, premijera Viktora Yanukovicha, je pozvao na ponovno glasanje neposredno nakon što je vrhovni sud započeo razmatranje legitimiteta glasanja, a što je naveo opozicioni lider Viktor Yuschenko koji je više naklonjen zapadu.

Gospodin Yanukovich koji ima pro-ruski stav je ranije danas rekao da bi podržao ponovno glasanje ukoliko se navodi o prevari pokažu tačnim. Politička kriza se jučer produbila kada su pri-ruski regioni istočne Ukrajine, koji su industrijska baza zemlje, saopćili da će održati referendum o autonomiji ukoliko gospodin Yanukovich ne postane predsjednik. Istovremeno su Sjedinjene države pozvale mađunarodnu zajednicu da podrži miran, demokratski proces u Ukrajini kojim bi se sačuvao suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. Državni sekretar Colin Powell je rekao da je važno da objema stranama i dalje bude omogućeno da mirno prosvjeduju i izražavaju svoje stavove.

U Briselu su Evropska unija i NATO savez pozvali na mir i ne-nasilno rješenje krize u Ukrajini. U Moskvi, ruski ministar vanjskih poslova Segei Lavrov je rekao da se kriza mora riješiti u okviru trenutnog ukrajinskog ustava i vladavine zakona.

XS
SM
MD
LG