Linkovi

Saradnja sa Hagom i dalje ključna prepreka BiH ka evropskim integracijama - 2004-11-30


Danas su se, posljednji put pred pokretanje vojne misije u BiH, u Briselu okupili članovi Političko sigurnosnog komiteta EU i Stalnog NATO vijeća. Skupu je prisustvovao i ministar odbrane Nikola Radovanović.

Skup danas održan u Briselu označio je i formalni kraj priprema za europsko preuzimanje vojnog angažmana u BiH od NATO-a. I jedna i druga strana su zadovoljne ostvarenim nivoom suradnje, kao i činjenicom da 7.000 Europljana za koji dan ulaze u zemlju koja je prešla značajan put od rata na ovamo.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana zato novoj misiji daje i novi, viši smisao: Svi naši napori su usmjereni ka podršci stanovnicima BiH, da imaju stabilnu, prosperitetnu zemlju i da imaju migućnost da se približe europatlantskim institucijama u Briselu. Vjerujem od je riječ o istorijskom trenutku, kaže Javier Solana.

Medjutim, ni ovom prilikom se nije mogla zaobići činjenica da izmedju Sarajeva i Brisela još uvijek stoje značajne teškoće u komunikaciji, vezane za nesuradnju sa Haškim sudom.

Bez toga, zemlja bi se lako priključila Partnerstvu za mir, uvjeren je generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer: Svi smo čuli gospodju Del Ponte prošle sedmice pred Vijećem sigurnosti. Tu suradnju, na žalost, još uvijek nemamo i jasno je da je odgovornost za to na BiH i posebno na RS da u punoj mjeri suradjuje sa Tribunalom.

Ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović, je uvjeren da će skora europska misije u zemlji ispuniti svoju zadaću, približiti zemlju euro atlantskim integracijama. I on se slaže da iza SFOR-a ostaje još dosta nedovršenog posla na privodjenju pravdi optuženih za retne zločine: Taj posao će biti završen. Milsim da je to pitanje bez kojega očito nema napretka u integracijama koje su strateško opredjeljenje. Da li će to uraditi jedna , druga ili treća strana, za nas u BiH je manje relevantno. Bitno je da se nastavi u pravcu integracija.

XS
SM
MD
LG