Linkovi

Okončano ispitivanje Momčila Mandića, kao svjedoka - 2004-11-30


Danas je okončano glavno ispitivanje Momčila Mandića, koji je sa klupe za svjedoke na sudjenju Momčilu Krajišniku, nastojao proteklih dana dati iskaz koji neće ostaviti prostora tužiteljima da ga na tom temelju terete. I pored toga, izrekao je nekoliko krupnih činjenica koje zadiru u samu srž slučaja- "tužitelj protiv Krajišnika".

Važnost svjedočenja čiji se glavni dio, tužiočevo ispitivanje danas završilo, bilo je moguće naslutiti i na osnovu pitannja otvorenih na samom njegovom početku: Hoće li svjedočenje Mandića, nekadašnjeg policajca od karijere, zatim ministra pravde, diplomatskog predstavnika RS u Beogradu i, konačno biznismena, biti "u korist vlastite štete", i pokrenuti optužnicu protiv njega? Tužitelji su odbili odgovoriti na to, ostavljajući prostora i za takav razvoj stvari. Znajući to, kao i činjenicu da su ga Washington i Brisel, kao provjerenog pomagača bijega Radovana Karadžića, stavili na "crnu listu", Mandić je pokušao svjedočiti da nikome ne naudi.

Ipak, potvrdio je da je "bio vojnik koji je izvršavao naredjenja, a Krajišnik , zajedno sa Karadžićem, ih izdavao", potvrdio je da je stavio potpis na odluku o podjeli bh policije 1992. godine, čime je, vjeruje se, započeo rat u zemlji, složio se sa dokaznim materijalom koji je upućiva na to da je, po Krajišnikovim uputama, držao konce razmjene zarobljenih, medju kojima su, u njegovim rukama, najčešće bili civili...i, konačno, priznao je da se na teritoriji pod kontrolom bosanskih Srba aktivno provodila politika etničkog čišćenja.

Bez obzira da li će i kako odbrana kasnije iskoristiti ovog svjedoka, on je, moguće želeći na tužitelje ostaviti što bolji utisak i odagnati mogućnost da i sam sjede na klupu haških optuženika, postavio kostur slučaju protiv nekadašnjeg predjsednika skupštine bosnaskih Srba i člana njihovog najužeg političkog rukovodstva. Takvu prednost će tužitelji sigurno znati iskoristiti.

XS
SM
MD
LG