Linkovi

Ratko Mladić do 2002 bio na platnom pisku Vojske Republike Srpske - 2004-11-30


Dnevna štampa u BiH objavila je danas personalni list Ratka Mladića iz kojeg je vidljivo da je Mladić iz Vojske Jugoslavije otpušten 2001 godine, a iz Vojske RS tek 2002. Ured Visokog Predstavnika ističe danas da ova informacija ukazuje da RS ignorira obaveze prema Haškom Tribunalu.

Visoki predstavnik ističe da pojavljivanje ovog dokumenta ukazuje na to da su organi RS, putem Vojske RS, punih sedam godina kršli Daytonski sporazum i svoje međunarodne obaveze, time što su Ratka Mladića zvanično držali u svojoj vojnoj evidenciji, na osnovu čega je možda primao I platu, dok su istovremeno, tvrdili da im nije poznato gdje se on nalazi.

Visoki predstavnik dalje navodi da ovaj dokument ide u prilog prošlonedjeljnim komentarima glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koja je istakla postojanje suštinskih sistemskih slabosti koje su ugrađene u provođenje zakona i sigurnosne strukture RS. RS mora raščistiti sa svojom prošlošću ukoliko želi imati modernu evropsku budućnost kaže Visoki predstavnik.

On je, također, naglasio da ovaj dokument osporava tvrdnje organa vlasti RS da su još tokom 2000 i 2001 godine prekinuli institucionalne veze između Vojske Jugoslavije I Vojske RS.

XS
SM
MD
LG