Linkovi

Mašine pomažu preživjelim od moždanog udara da ponovo nauče hodati - 2004-11-29


Revolucionarna robotizirana mašina dizajnirana s ciljem da se pomogne ljudima koji boluju od paralize, se sada koristi kako bi osobe koji su pretrpjele moždane udare, ponovo naučile da hodaju. Tehnologija poznata pod naizvom Lokomat se sastoji od robota koji potpomaže pokretanje kuka i koljena osobe koja vježba na pokretnoj traci. Američki ljekari vjeruju da se na ovaj način organizam navikava na rutinsko hodanje.

Šezdesetpetogodišnji Jim Bermingham se kreće sporije nego obično. Šef osiguranja jedne kemijske kompanije, muž i otac odraslog sina je u februaru ove godine pretrpio moždani udar nakon čega mu je lijeva strana ostala paralizirana.

”Izgleda kao da ste pritisnuli prekidač. Jedan dan je sve u redu, a već sutradan se stvari preokrenu i upitate se: Bože, zar ću od sada morati ovako?

U posljednjih nekoliko mjeseci, tri puta sedmično gospodin Bermingham pomaže u testiranju Lokomata koji se koristi robotičkim rukama koje pokreću njegove noge i uče ga da ponovo hoda. Robotičke komponente su pripojene na njegove kukove i donji dio noga, dok mašina podržava njegovu težinu. Kompjuterski kontrolirani monitori usklađuju ugao i pokret svakog članka, potičući ga na hodanje.

U redu, održavajte korak, odlično - kaže terapeut Marlena Pallicio.

Ja hodam... mašina mi pomaže, ali ja pomjeram noge.

Mašina im pomaže da pokreću noge, tako da mogu uhvatiti ritam hodanja, što već dugo nisu osjetili od kada su imali udar, kaže terapeut Marlena Pallicio.

Nakon određenog vremena bez razmišljanja pokrećete noge jer se vaši mišići počinju toga sjećati, kaže gospodin Bermingham.

Veliki procenat oboljelih od moždanog udara su stariji i bilo što što pomaže ili ubrzava njihov oporavak je dobrodošlo - kaže zdravstveni radnik Natalie Tucker.

Gospodin Bermingham kaže da je sretan što je dio ovog ekperimenta.

Ja se ne protivim novoj tehnologiji, stoga sam i pomislio da bih probao sve ono za što smatram da mi može pomoći.

XS
SM
MD
LG