Linkovi

Predsjednik Bush se nada da će nesuglasice oko izbora u Ukrajini biti riješene - 2004-11-26


Predsjednik Bush je rekao da se nada da će nesuglasice oko izbora u Ukrajini biti riješene na način na koji će, kako je rekao, donijeti ugled ukrajinskoj vladi. On je tu izjavu dao danas na svom ranču u Texasu, dodavši da se navodi o prevarama kod glasanja u Ukrajini moraju istražiti. Zvaničnik State departmenta, koji je želio istati neidentificiran, je izjavio da Washignton podržava napore Poljske i Evropske unije da posreduju u nesuglasicama vezanim za izbore u Ukrajini. On je za Glas Amerike danas izjavio da se Sjedinjene države nadaju da će se postići rješenje koje je u skladu s ukrajinskim zakonom.

Nešto ranije, Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov oštro je kritizirao, kako je rekao, pokušaje zapadnih zemalja da utiču na ishod spornih predsjedničkih izbora u Ukrajini. Na press konferenciji u Moskvi gospodin Lavrov je izrazio zabrinutost Rusije zbog zapadnih nastojanja da situaciju u toj zemlji preusmjere sa zakonskog puta bliže Zapadu. On kaže da o sudbini zemlje treba da odluče sami ukrajinski glasači. Danas je ukrajinska televizijska mreža počela da uživo prenosi opozicione prosvjede u Kijevu - i to je prvi put da će ukrajinska televizija predstaviti stavove opozicije.

Istovremeno su premijeri iz 17 zemalja centralne i jugoistočne Evrope koji se sastaju u Sloveniji pozvali Ukrajinu da istraži navode o izbornim nepravilnostima i pozvali obje strane da pokažu suzdržanost. Zapadne zemlje su odbile zvanične rezultate koji su proglasili premijera Viktora Yanukovicha kojeg podržavlja Kremlj pobjednikom izbora. Oni navode da izbori nisu udovoljili međunarodnim standardima.

XS
SM
MD
LG