Linkovi

Ashdown ukinuo Zakon o pomilovanju - 2004-11-26


Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown ukinuo je danas državni Zakon o pomilovanju, koji, po njegovim riječima, ugrožava vladavinu prava.

G. Ashdown je, na konferenciji za novinare, ocijenio da je "skandalozno što ovaj zakon daje mogućnost da i lice koje je optuženo bude pomilovano i da tako bude obustavljen sudski postupak, kao i to što je Predsjedništvu BiH dato diskreciono pravo da prilikom odluke o pomilovanju ignoriše sve odredbe ovog zakona".

Prema Zakonu o pomilovanju, koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila u julu ove godine, a koji je na snagu stupio 18. septembra, Ministarstvo pravde osniva komisiju koja daje mišljenje o zahtjevu za pomilovanje, dok Predsjedništvo može da donese odluku o pomilovanju i kada je mišljenje komisije negativno.

Visoki Predstavnik je ocijenio da su za ovaj propust u donošenju zakona odgovorni svi u sistemu vlasti BiH, od Vijeća ministara, Predsjedništva do Parlamentarne skupštine, kao i cijeli politički establišment - i pozicija i opozicija.

Navodeći da je Predsjedništvo BiH "energično, bez imalo predaha, počelo da primjenjuje Zakon o pomilovanju", koji je usvojen bez ikakvog obavještavanja i komentara u javnosti o tome, Ashdown je naveo i odluku Predsjedništva od prošle sedmice o pomilovanju Muniba Jusufovića, kojeg je sud u distriktu Brčko osudio na deset mjeseci zbog zloupotrebe položaja.

XS
SM
MD
LG