Linkovi

Pred izbore u Rumunjskoj - 2004-11-26


I dok su u Ukrajini predsjednički izbori izazvali tešku političku krizu koju svi pomno prate - u jednoj drugoj istočno -evropskoj zemlji, Rumunjskoj - približavaju se i parlamentarni i predsjednički izbori od kojih umnogome zavisi budućnost integracije te zemlje u Evropu.

Rumunjska se nalazi na važnom raskršću pred slijedeće izbore, jer će upravo od te nove vlade ovisiti hoće li uvesti svojih oko 22 miljuna stanovnika u Evropsku Uniju. Nova vlada će, prema procjenama političkih analitičara, biti vjerovatno formirana ili od strane vladajuće lijevo orijentirane Socijal Demokratske stranke, i njenoga koalicionog partnera Stranke Humanista - koji su u maloj prednosti po popularnosti, ili, pak, od strane centrističkog Saveza Pravde i Istine.

Tko god da odnese pobjedu, mora provesti demokratske i ekonomske reforme kako bi se stiglo do krajnjeg cilja kojem teže sve istočno - evropske zemlje: ulazak u Evropsku Uniju. Za Rumuniju bi taj cilj trebao biti ostvaren 2007. godine. Ne treba zaboraviti da je Rumunjska bila medju deset zemalja koje su ove godine ušle u NATO savez.

Obični Rumunji se medjutim i dalje bore sa svakodnevnim problemima: sistem zdravstvene zaštite u raspadanju, korupcija, i izuzetno male penzije, pogotovo u ruralnim područjima.

Rumunjski premijer Adrian Nastase: Sada Rumunji mogu putovati Evropom bez viza, medjutim, mi zemljake iz svijeta želimo vratiti njihovim obiteljima, da bi se izgradio bolji život.

Izbori zakazani za 28 Novembar su u mnogome najvažniji od krvavog puča u decembru 1989. godine, a natjecatelji u vrlo tijesnoj utrci. Od tada sve do danas u Rumunjskoj su na vlasti Socijal Demokrati, po mnogima nasljednici komunističkog režima Čaušeskua. Kritičari dodaju da pod njima korupcija cvjeta; opozicija predstavljena Savezom za Pravdu i Istinu je zapravo koalicija Liberala i Demokratske stranke Rumunjske. Oni obećavaju reforme, smanjenje poreza, i manji birokratski sistem. Vlada pod vodjstvom premijera Nastasea je uz to zabrinuta karizmatičnošću protivnika, inače gradonačelnika Bukurešta, Trajana Basescua, koji se zavjetovao na očišćenje zemlje od korupcije i protekcije. Vrlo je vjerovatno da će izbori biti ponovljeni 12. decembra, jer se rumunjskim zakonom zahtijeva pobjeda kandidata s više od 50 posto registriranih glasova.

XS
SM
MD
LG