Linkovi

Preživjeli Holocousta se za Dan zahvalnosti susreo sa svojom spasiteljicom iz Poljske - 2004-11-25


Ovogodišnji praznik - Dan zahvalnosti posebno je svečan za jednog amerikanca koji je preživio Holocoust. On se za Thanksgoving prvi put u New Yorku susreo sa ženom iz Poljske koja mu je pružila utočište tokom nacističkih progona Jevreja u Poljskoj.

Simboliku Dana zahvalnosti, koji slavi zajednicu različitih kultura, na izvanredan način iskazuje susret dvoje ljudi različite vjere i kulture.

Preživjelog holocausta, Andrea Nowackog i Hannu Morwiecku djelilo je 60 godina i Atlantski okean, nakon što je Annina porodica pomogla u spašavanju porodice Nowacki tokom Drugog svjetskog rata.

Andre Nowacki, sada u 69 godini, je prije 40 godina počeo potragu i proveo više od 20 godina dok konačno nije ušao u trag poljacima koji su mu spasili život od nacista.

Posljednjih 20 godina, oni su kontakt održavali pismima i telefonom i teka sada, po prvi put susreli su se u New Yorku, gdje je Hanna doputovala iz Poljske kako bi Thanksgiving provela u Americi sa gospodinom Nowackim i njegovom porodicom, susrećući se konačno licem u lice 60 godina nakon njhovog posljednjeg susreta.

Nisam imala nikakvih problema, poznala sam ga po ušima, kaže gospodja Morawiecka. Oni su se prvi put sreli 1941 kada su Hanna i njena mama primili u svoj dom porodicu Nowacki nakon što su nacisti odveli Andreovog oca u nacistički logor smrti.

Katolička porodica Poljaka, rizikovala je vlastiti život kako bi spasili porodicu Jevreja u svom domu u Waršavi. Da su nacisti otkrili jevreje u njihovoj kući, Hanna i njena mama bi bili strjeljani na licu mjesta, kaže Nowacki.

Obje porodice su izbjegle iz Waršave 1944 kada su nacisti odpočeli da u krvi guše ustanak poljskih patriota. Šest mjeseci dvije su se porodice zajedno skrivale u unutrašnjosti Poljske, da bi na kraju izmjenili obećanja da će se naći nakon rata i krenuli odvojenim putevima. Nowacki, koji je u nacističkim logorima izgubio više 100 članova svoje porodice, uspio je stići do Izraela, odatle do Canade i konačno u Sjedinjene Države gdje sada živi u Long Bich-u sa ženom i dvije kćerke.

Za sve njih će ovaj Thanksgiving biti, istinski Dan zahvalnosti i neizrecive sreće koju im je donio ponovni susret sa Hannom.

XS
SM
MD
LG