Linkovi

Sjedinjene Države i APEC - 2004-11-25


Članice Foruma azijsko-pacifičkih zemalja za ekonomsku suradnju, odnosno APEC-a, razvijaju se sve više, i u mnogim slučajevima, uz sve više unutarnjih sloboda. ”Skoro je nevjerojatno, ali ekonomije članica APEC-a čine skoro polovinu svjetske trgovinske razmjene i polovinu svjetske proizvodnje“ ocijenio je američki predsjednik George W. Bush na nedavnom samitu najviših predstavnika tih zemalja održanom u Čileu. Tom prilikom gospodin Bush je posebno istakao:

”Vjerujem da moramo povećati trgovinsku razmjenu i protok kapitala. Znam da naše zemlje moraju stimulirati poduzetništvo, otvoreno društvo i otvoreno tržište. Znam da moramo ukloniti prepreke i barijere koje dijele ekonomije i ljude.“

APEC, forum koji čini 21 zemlja-članica, dio je pacifičko-obalne zajednice i zahvata dijelove 4 kontinenta - Azije, Sjeverne i Južne Amerike i Australije. Američki izvoz i uvoz u zemlje APEC-a čini skoro dvije trećine trgovinsake razmjene Sjedinjenih država. ”Radeći zajedno, nastavljajući njegovati politiku razvoja i ekonomskog rasta savezništvo pacifičkih zemalja će i dalje biti snažno. U prošlosti se dešavalo da su mnoge razvijene zemlje nastojale da druge ostanu nerazvijene, a na taj način i nesamostalne“ rekao je takođe američki predsjednik i dodao:

”Bila je to doktrina puna cinizma. Takva doktrina je neprimjerena našem vremenu. U ovom stoljeću, takve zemlje imaju koristi od snažnih, prospreritetnih i pouzdanih partnera. Nevolje iz slabih država - ekonomska nestabilnost, ilegalna imigracija, kriminal i terorizam - odražavaju se van njihovih granica. Američki i predstavnici drugih zemalja sjedeći ovdje, za konferencijskim stolom APEC-a, u potpunosti razumiju da izvoz, uvoz roba i usluga zdravih i prosperitetnih zemalja pomažu stabiliziranju regiona i sigurnosti svake države.“

Na samitu APEC-a i na drugim forumima Sjedinjene države rade sa drugim zemljama na uspostavljanju temelja za prosperitet, mir i sigurnost. ”Ekonomska i politička sloboda su nedjeljive i prednosti koje pruža takva sloboda su neophodne svim slobodnim zajednicama koje se zalažu za puni mir, istakao je takođe gospodin Bush na nedavnom samitu najviših predstavnika zemlja APEC-a”

XS
SM
MD
LG