Linkovi

Del Ponte: Na desetu godišnjicu Srebrenice Karadžić mora biti u Den Haagu - 2004-11-24


Ukoliko se neki od glavnih optuženika za ratne zločine, kao što su Karađić, Mladić i Gotovina ne uhapse i ne prebace u den Hag u mjesecima koji predstoje, biće možda potrebno razmotriti vremenski rok za strategiju okončanja rada tribunala. 2005 godina će označiti 10-tu godišnjicu tri ključna događaja, a to su genocid počinjen u Srebrenici, potpisivanje Dejtona i podizanje optužnice protiv Karađića i Mladića. Ukoliko međunarodna zajednica nije mogla spriječiti genocid, barem sada ne bi smjela dozvoliti da ovaj i ostali ozbiljni zločini ostanu nekažnjeni, bile su posljednje riječi jučerašnjeg izvještaja kojeg je glavna tužiteljica haškog tribunala Carla del Ponte podnijela Vijeću sigurnosti UN-a. Nakon tog izvještaja, Amra Alirejsović je zamolila gospođu del Ponte za ekskluzivan intervju za Glas Amerike upitavši je prvo da prokomentira razdor koji postoji između nedavnog prvog javnog izvinjenja vlade republike srpske za masakr u Srebrenici, iako se i u ovogodišnjem izvještaju navodi da vlada tog entiteta i dalje ne surađuje s haškim tribunalom.

Republika srpska, a ne BiH, je dio koji ne surađuje s tribunalom, ipak veći dio stanovništva tog entiteta upućuje izvinjenje za ono što se dogodilo, kaže gospodja del Ponte i dodaje:

Ipak u republici srpskoj još uvijek imate nekolicinu ljudi koji još uvijek razmišljaju na različit način i koji su prepreka za suradnju s nama, kaže gospođa del Ponte.

Neki analitičari kažu da je gospođa del Ponte ona koja određuje budućnost BiH, osobito što se tiče ulaska zemlje u program Partnerstvo za mir. Upitali smo je da li se slaže s njima.

Del Ponte: Ja u prvom redu imam na umu svoju funkciju i mandat kojeg imam od Vijeća sigurnosti. Znam da je medjunarodna zajednica suradnju s nama učinila uvjetom za ulazak u evropske institucije i moram reći da sam zbog toga zahvalna, jer je to jedino što nam može pomoći da postignemo i izvršimo mandat kojeg imamo. Nadam se da BiH uskoro više neće biti držata taocem zbog nedostatka suradnje s nama i stoga još jednom kažem da se nadam da će Karađić i ostali optuženici biti prebačeni u den Hag i da više niko neće spominjati tužiteljicu haškog tribunala, kaže uz osmijeh Carla del Ponte.

U tom svjetlu smo gospođu del Ponte upitali na koji način se bori s profesionalnim i osobnim frustracijama zbog činjenice da Karađić i Mladić još uvijek nisu uhapšeni.

Del Ponte: Da to je frustracija, i to velika, kaže gospođa del Ponte. Ali znam da zbog rezolucije vijeća sigurnosti tribunal neće zatvoriti svoja vrata sve dok Karađić i Mladić ne budu u njemu. Stoga sam ja ovdje i biću uporna da tu i ostanem sve dok se Karađić i Mladić ne dovedu u den Hag, kaže Carla del Ponte.

Del Ponte: Trenutno smo u završnoj fazi i pod pritiskom smo da završimo suđenja do 2008, ali glavna prepreka je hapšenje bjegunaca. Nadam se da ćemo sljedeće godine, na desetinu godišnjicu masakra u Srebrenici, u Hagu moći vidjeti Karađića i Mladića. Nevjerovatno je i skandalozno da oni još nisu uhapšeni i predati Hagu. Nadam se da će podrška i pritisak od strane međunarodne zajednice pomoći da njih dvojicu dovedemo pred sud. Ja s vremena na vrijeme dobijam informacije o tome gdje se nalazi Mladić u Srbiji, i Karađić u republici Srpskoj, a koji se također kreće i po Srbiji i Crnoj Gori. Ja znam da su oni tamo. Znam da je moguće locirati ih i mislim da se približavamo pravom trenutku da se hapšenje mora obaviti. Kada imam redovne susrete sa glavnokomadujućim snaga SFOR-a u Sarajevu, svaki put general koji je na toj funkciji mi obeća da će učiniti sve kako bi se uhvatio Karađić. Svi mi govore da je krajnje vrijeme da se to učini, ali još nema rezultata. Nadam se da će sada nove institucije Evropske unije, zajedno s NATO-om koji će tamo djelimično ostati, to učiniti. Prije ili kasnije, Vijeće sigurnosti mora djelovati, ako do toga ne dođe. Poteškoća je da SFOR, ili NATO, ili EU, moraju djelovati zajedno s lokalnim vlastima kako bi bili uspješni, rekla je novinarima gospođa del Ponte.

Na pitanje da li su domaći sudovi u BiH spremni da prihvate neke od slučajeva, kako se to predlaže i u jučer podnesenom izvještaju, ona kaže da će državni sud u Sarajevu biti spreman započeti sa pocesuiranjem slučajeva u januaru 2005. Mislim da je to veoma važno kao elemenat pomirenja, kaže glavna haška tužiteljica, i dodaje da je predala šest zahtjeva za slučajeve koji bi se održali u Sarajevu. Mi ćemo u potpunosti podržati sposobnosti tog suda da održava suđenja, kaže Carla del Ponte. Komentirajući nedavne prijetnje međunarodnim tužiteljima na sudu u Sarajevu, gospođa del Ponte kaže da ne misli da će to imati efekta na rad suda i dodaje:

Del Ponte: Tužitelj mora biti sposoban da se odupre takvoj vrsti prijetnji i ostalim prijetnjama, jer to postaje dio tužiteljske funkcije. To nije nešto što bi vas trebalo onesposobiti da obavljate funkciju tužitelja, jer, u suprotnom, ne bi ste ni trebali biti tužitelj, osobito u ovom slučaju.

Gospođu del Ponte smo upitali ko je u liderstvu Srbije i Crne Gore glavna prepreka u suradnji s haškim tribunalom.

Del Ponte: U tom pogledu nemam nikakvih dvojbi--jedina moćna osoba koja je prepreka za suradnju s nama je, nažalost, premijer Koštunica. Od srbijanske vlade nemamo nikakvu suradnju, i veoma se dobro sjećam svog posljednjeg susreta s premijerom Koštunicom koji mi je rekao da oni neće obaviti hapšenja, već da se slažu s dobrovoljnim predajama, te da srbijanska vlada neće hapsiti bjegunce. Obavještena sam da je jučer održan susret na kojem se čak i premijer Koštunica složio da se trebaju obaviti hapšenja, ali meni trebaju rezultati, jer oni imaju dosta indikacija o tome gdje se bjegunci nalaze. Kada govorimo o tri generala protiv kojih je podignuta optužnica za zločine počinjene na Kosovu-- oni se slobodno kreću Beogradom i srbijanske vlasti ih moraju uhapsiti i predati. Oni se čak ni ne kriju.

Što se tiče generala Mladića:

Del Ponte: Oni tačno znaju da je on u Srbiji. Oni imaju dosta informacija, ne samo informacija od nas, već i drugih institucija, da je Mladić u Srbiji, kaže Carla del Ponte.

Što se tiče suđenja Slobodanu Miloševiću, on je započeo svoju odbranu u kojoj su najavljivani neki istaknuti svjedoci. Mnogi ipak smatraju da Milošević ismijava tribunal i da su šanse da on bude osuđen za genocid veoma blijede. Carla del Ponte to komentira na sljedeći način:

Del Ponte: Ne, ne, apsolutno ne. U to ne sumnjam--mi smo predstavili našu tužbu i imamo dovoljno dokaza da dobijemo takvu osudu. Milošević može izabrati svoju liniju odbrane i u njegovom slučaju to je politička linija, ali on mora imati pravo da to uradi. Važno je suđenje dovedemo do kraja i da dobijemo odluku . Mi ćemo to postići, samo je pitanje vremena, ali mi smo veoma strpljivi, kaže Carla del Ponte.

Što se tiče istrage vezane za Ramusha Hardinaja, budućeg premijera Kosova, gospođa del Ponte naglašava da nikada ne govori o istragama koje su u toku, ali da će do Božića završiti šest trenutnih istraga i izdati optužnice. Već par godina ponavljam da provodimo istrage liderstva KLA-a. Stoga ćemo za nekoliko sedmica odlučiti o sudbini gospodina Hardinaja.

Po pitanju suradnje ostalih balkanskih zemalja, Carlu del Ponte smo upitali da li smatra pravednim da se Hrvatska zadržava na njenom putu ka evro-atlantskim integracijama samo zbog neizručenja Ante Gotovine.

Del Ponte: Mislim da je Hrvatska spremna da uđe u EU, ali ona ima da učini još samo jedan posljednji korak, a to je da locira i uhapsi Ante Gotovinu, i to je veoma važno za budućnost Hrvatske. Premijer Sanader je u potpunosti uključen u hapšenje gotovine, ali informacije koje dobijamo je da postoji mreža koja podržava Gotovinu. Stoga mislim da gospodin Sanader i njegova vlada moraju prvo identificirati tu mrežu i uništiti je, kako bi bili u mogućnosti njega locirati na vrijeme. Ja se držim van politike, ali cijeniću ako međunarodna zajednica, osobito Evropska unija, zadrži uvjete za Hrvatsku da prvo preda Gotovinu prije započinjanja pregovora o pridruženju.

XS
SM
MD
LG