Linkovi

Američki vojnici ostaju kako bi pomogli hvatanje Karadžića i Mladića - 2004-11-24


Sjedinjene Države su dnas zvanično okončale svoju mirovnu misiju u BiH. Iako se radi o zvaničnom okončanju američke misije, neki će američki vojnici ostati, kako bi pomogli u lovu na Haške optuženike, ali i reformi vojske BiH.

Ceremoniji u vojnoj bazi Orao u Tuzli prisustvovao je i američki zapovjednik za Evropu, general BB Bell:

”Ova svečanost zvanično obilježava završetak naše misije, i to uspješan završetak zadatka koji su obavljali časno vojnici baze Orao, u okviru koalicije zemalja NATO-a. Preko 40 zemalja posvetilo se zadatku da se ljudima ove zemlje omogući da krenu naprijed, nakon rata, u mirnu i obećavajuću budućnost.“

Više od 60 hiljada vojnika iz više od 40 zemalja prvobitno je bilo rasporedjeno u BiH krajem 1995. godine kako bi se u stvarnost proveo Dejtonski mirvni sporazum. Tijekom godina broj se vojnika NATO-a samnjivao, i trenutno je oko 7 hiljada. NATO savez će predati dužnost snagama Evropske Unije 2 Decembra, što predstavlja povlačenje i preostalih 700 američkih vojnika. Svi će oni biti zamijenjeni personalom Evropske Unije, od kojih ih najveći broj dolazi iz Finske. No oko 150 američkih vojnika koji ostaju, bit će fokusirani gotovo isključivo na pomoć da se konačno uhvate Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Brigadni general Timothy Wright, zapovjednik američkih snaga u BiH:

”Stajalište Sjedinjenih Država je: želimo uhvatiti tu dvojicu. To je glavni razlog zašto ovdje ostavljam 150 vojnika. Karadžić i Mladić bit će njihov primarni zadatak.“

Snage Evropske Unije - EUFOR, imat će oko 7 hiljada vojnika na terenu. Od trenutnih sedam hiljada koji su već u BiH, osim Amerikanaca, većina će ih samo zamijeniti oznake na uniformama i ostati u zemlji. Radi se o najvećoj vojnoj misiji Unije ikada do sada.

XS
SM
MD
LG