Linkovi

Hag: Momčilo Mandić pokušava umanjiti svoju ulogu u predratnom cijepanju policije BiH - 2004-11-24


Duugog dana svjedočenja pred haškim sudom u procesu protiv Momčila Krajišnika, Momčilo Mandić je pokušao umanjiti vlastitu ulogu u cijepanju bh policije neposredno pred rat, mada su dokumenti predočeni od strane tužitelja govorili suprotno. Sam optuženi tvrdi da je svjedočenje neistinito i traži pravo da sam ispituje svjedoka.

Momčilo Mandić je danas pokušao umanjiti vlastitu ulogu u podjeli bh policije 1992. godine. Tužitelji su, teško prikrivajući namjeru da se u skoroj budućnoisti ozbiljnije pozabave ovim svjedokom, predočili dokumente sa skupštinskih zasjedanja RS, kao i intervjue koje je u medjuvremenu medijima dao današnji svjedok.

U tim prilikama, on je tvrdio da je pred podjelu policije prebacivao oružje u srpske krajeve te da jedini zaslužan za pomoć, primjerice, policijskoj stanici Sokolac, koja je, žureći pred srpskim planom o odvajanju, prva otpustila sve bošnjačke policajce. Kako su im zbog tog čina, od tada još jedinstvene uprave bh policije, obustavljena sva finansijska sredstva, Mandić je, prema navodima iz intervjua, samoinicijativno proslijedio novac iz policijskih fondova na Sokolac, kako bi tamošnjim, etnički čistim policajcima, pomogao u preživljavanju svojevrsne izolacije koja je trajala otprilike dva mjeseca.

Danas, medjutim, Mandić kaže da su njegove prijašnje izjave bile "za medijske potrebe" i da tek par hiljada maraka državnog novca, koliko je kao funkcioner MUP-a imao na raspolaganju, nije bilo dovoljno za održavanje u životu policijske stanice na Sokolcu.

Tokom Mandićevog svjedočenja optuženi Krajišnik je želio da prosvjeduje i, smatrajući da odbrana ne učestvuje u procesu na pravi način, tražio za da sam postavi pitanja svjedoku, za kojeg tvrdi da, moguće nesvjesno, govori "brka dogadjaje i govori neistinu".

Svjedočenje Momčila Mandića se nastavlja sutra.

XS
SM
MD
LG