Linkovi

NATO odlazi - Karadžić ostaje kao neobjavljen zadatak - 2004-11-24


Nakon 9 godina SFOR odlazi iz Bosni i Hercegovine, ali na podužoj lsti uspjeha obavljene misije nedostaje krupna stavka: i pored vojne deklarativne spremnosti za akciju, krupne i moderne vojne sile, još uvijek je na slobodi značajan broj haških optuženika, uključujući i najznačajnijeg medju njima, Radovana Karadžića.

Jedinice NATO 2. decembra odlaze iz Bosne i Hercegovine nedovršenog posla - stabilnost i sigurnost zemlje je tu, ali se od pravde još uvijek uspješno skriva značajan broj optuženika, na prvom mjestu Radovan Karadžić, posredno je priznanje vojnog saveza.

Tako je ambasador Robert Serry, jedan od prvih saradnika generalnog sekretara NATO, Jaap de Hoop Scheffera, povodom smjene vojnih misija izrazio žaljenje zbog činjenice da Karadžić još uvijek nije u Hagu, ali je odmah dodao kako sa ciljem hapšenja optuženih u Sarajevu ostaje NATO štab sa oko 150 vojnika.

O funkciji tog štaba i budućem angažovanju Saveza, on kaže: Biće i dalje uključen u hapšenje optuženih za ratne zločine, posebno Radovana Karadžića. Ne želim da skrivam da smo svi u Savezu, uključujući i generalnog sekretara, razočarani zato što sto nismo bili u stanju da prije kraja misije SFOR-a uhvatimo, posebno Karadžića. To će biti zadatak za novi NATO štab u Sarajevu", rekao je ambasador Serry.

NATO štab će imati i zadatke iz domena anti terorizma, kao i obavezu da pomogne zemlji da što lakše dodje do članstva u Partnerstvu za mir.

Ambasador Serry je podsjetio da su stavovi NATO, kada je riječ o Hagu, istovjetni sa onima kakve ima EU. On je rekao da sve obaveze kakve po pitanju predaje Radovana Karadžića ima BiH, tačnije RS, ima i Beograd, kada je riječ o Ratku Mladiću.

Upitan za sudbinu američkog vojnog prisustva u BiH, ovaj visoki zvaničnik NATO je potvrdio da je Washington odlučio da zadrži manje snage u bazi kraj Tuzle i da se njihov zadatak donekle poklapa sa budućom misijom Saveza - on je naglasio da je riječ i bilateralnom aranžmanu dvije zemlje, koji ne dovodi u pitanje mirovno angažovanje EU i NATO.

XS
SM
MD
LG