Linkovi

Nesuradnja Republike Srpske najveća prijetnja interesima svih gradjana BiH - 2004-11-24


Dvije sedmice uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, koji će biti održan u Briselu, 9. i 10. decembra,a u kontekstu obraćanja Carle del Ponte pred Vijećem sigurnosti UN, Paddy Ashdown je izrazio zabrinutost da bi nedostatak saradnje RS-a mogao još jednom usporiti napredak BiH na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji i da sada predstavlja najveću prepreku ulaska BiH u ove institucije.

"Takav nedostatak saradnje trenutno je najveća prijetnja interesima svih gradana BiH. Ove institucije RS-a ne mogu nastaviti blokirati put ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ovo je negativna ocjena struktura RS-a, koje uprkos međunarodnim i domaćim pravnim obavezama, nastavljaju s kršenjem osnova Dejtonskog sporazuma", riječi su gospodina Ashdowna.

"Tokom mojih sastanaka sa zvaničnicima SAD, generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Kofi Annanom, a zatim i na sastancima održanim u Briselu jasno je naznačeno da se propust Republike Srpske da uhapsi ijednog haškog optuženika doživljava kao uvreda vrijednostima institucija kojima se RS želi pridružiti," rekao je visoki predstavnik.

Te vlasti, dodao je, jasno propuštaju dostaviti Haškom tribunalu informacije koje su mu potrebne kako bi se ušlo u trag optuženicima, a također su propustile i da poduzmu ijednu značajnu akciju kako bi same uhapsile optuženike.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac izjavio je da su jučerašnje poruke glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte i predsjednika Suda Teodora Merona sasvim jasne i da se pitanje saradnje sa Tribunalom mora riješiti.

"To više ne dozvoljava nikakav dijalog - potpuna saradnja sa Haškim tribunalom je uslov za evroatlantske integracije" - izjavio je Borislav Paravac.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić smatra kako je nakon izvještaja koji je glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte podnijela Vijeću sigurnosti UN-a jasno da BiH neće biti primljena u Partnerstvo za mir na predstojećem samitu NATO-a u decembru.

On kaže kako za njega lično više nema dileme oko toga da svi poslovi sigurnosti i policije moraju biti preneseni u nadležnost države, bez ikakve uloge entiteta.

"Osobe koje su radile odgovorne poslove iz oblasti sigurnosti u RS, a nisu uhapsile ratnog zločinca, ne mogu to raditi na državnom niovu. Jer ako oni budu radili te poslove, BiH opet neće biti primljena u Partnerstvo za mir jer neće biti uhapšen nijedan ratni zločinac", ocjenjuje Tihić.

XS
SM
MD
LG