Linkovi

U Hagu M. Mandić svjedoči protiv M. Krajišnika - 2004-11-23


Danas pred Haškim sudom Momčilo Mandić na poziv tužitelja svjedoči u procesu protiv Momčila Krajišnika, optuženog za genocid počinjen nad Bošnjacima u BiH. Kako se procjenjuje da je i sam Mandić pod istragom haških tužitelja, značajan dio današnjeg svjedočenja protekao je u raspravi o tome koliko i kako svjedočenje može štetiti ovom svjedoku.

Momčilo Mandić je jedan od svjedoka za kojeg niko, ni odbrana, ni optužba Momčila Krajišnika, ne može sa sigurnošću tvrditi u čiju će korist svjedočiti. Optužba se nada da će rasvjetliti ulogu optuženog i, moguće, ukazati i na vlastita nedjela. Odbrana, medjutim, očekuje da će zaštićen od prisile da svjedoči "u korist vlastite štete", Mandić dokazati nevinost njihovog branjenika po navodima haške optužnice.

Tužitelji se prije početka svjedočenja nisu željeli javno izjasniti o tome da li se protiv Mandića, koji je u Hag došao u pratnji vlastitog advokata, vodi istraga, slažući se da se svjedoku obezbijedi "siguran prolaz", nesmetano učesće u postupku protiv nekadašnjeg predsjednika Skupštine RS.

Najveći dio današnjeg Mandićevog svjedočenja je protekao u definiranju njegove ocjene važnosti optuženog u ratnim zbivanjima. S tim u vezi, on je ustvrdio da je Radovan Karadžić bio broj jedan, a broj dva je bio Momčilo Krajišnik.

Mandić je, od predratne policijske karijere, preko mjesta ministra pravde u prvoj vladi RS, do "beogradskog biznismena", sa svojim kompanijama i uticajem, za zvanični Washington i Brisel, od marta prošle godine zvanično " ključni izvor" finansiranja mreže podrške skrivanju Radovana Karadžića, i protiv njega su poduzete mjere zamrzavanja finansijskih sredstava.

Mandićevo svjedočenje na procesu protiv Momčila Krajišnika se sutra nastavlja.

XS
SM
MD
LG