Linkovi

Završena Konferencija o budućnosti Iraka - 2004-11-23


Ministri vanjskih poslova dvadesetak arapskih i zapadnih zemalja, učesnica dvodnevne konferencije o budućnosti Iraka, izdali su na kraju sastanka zajedničko saopštenje u kojem se naglašava neophodnost pune participacije sveukupnog biračkog tijela na predstojećim izborima - jer je učešće svih etničkih grupa ključ njihovih uspjeha.

Naglašeno je takodje da glasanje zakazano za 30. januar nikako ne smije biti dalje odlagano. Uz to, učesnici su se složili i oko niza principa koji moraju biti poštovani da bi uspjela tranzicija Iraka iz haosa u stabilno demokratsko društvo.

Egipatski ministar vanjskih poslova, Ahmed Aboul Gheit: To se, prije svega, odnosi na poštovanje medjunarodnog humanitarnog prava, na obavezu da se ne koristi pretjerana i nekontrolirana sila, nužnost poštovanja ljudskih prava i uzdržavanje od izazivanja kolateralne štete u civilnom sektoru, na čemu su delegacije insistirale i to veoma insistirale.

Irački zvaničnici naglašavaju značaj podrške od strane EU. Ministar vanjskih poslova Iraka, Hoshyar Zebari: Evropska Unija je dala veliku podršku i to u širokoj ekonomskoj pomoći i saradnji. Članovi Evropske Unije su bili od velike pomoći unutar Pariškog Kluba, u smanjivanju iračkih dugova. Neki članovi Unije organizovali su obuku naše policije, snaga sigurnosti i na području izgradnje sistema vlasti. Tako je bilo i nedavno u Brusselsu kad su obećali dalju pomoć, a i ovdje gdje je njihovo učešće bilo od velikog značaja.

Osim Iraka, ministri su u Egiptu razgovarali i o sadašnjem trenutku izraelsko-palestinskog problema.

Državni sekretar Colin Powell: Na sastanku Kvarteta za Srednji Istok, fokusirali smo se na praktične mjere kojima možemo pomoći palestinskim izborima, na pomoć u obnovi na palestinskim teritorijama, te na to kako da izraelsko povlačenje iz Gaze i ukljanjanje nekih naselja na Zapadnoj obali doprinese realnom napretku na Mapi Puta ka miru. Članice Kvarteta će raditi svom snagom, radiće zajedno i složno u narednim sedmicama i mjesecima, kroz mehanizme unutar naše grupe, ali i kroz druge mehanizme za podršku reformama i ekonomskom razvoju. Uz to, gledaćemo da i druge nagovorimo da pomognu u tome, rekao je gospodin Powell.

XS
SM
MD
LG