Linkovi

Nastaviće se intenzivno traganje za osumnjičenim ratnim zločincima - 2004-11-23


Komandanti SFOR-a i EUFOR-a Stiven Šuk i Dejvid Liki istakli su danas u Sarajevu da će vojno-policijske snage EU nastaviti sa intenzivnim traganjem za osumnjičenim za ratne zločine, ali i da je njihovo hapšenje zadatak koji vlasti u BiH moraju ispuniti ukoliko želi priključenje BiH u euroatlantske integracije.

Komandant EUFOR-a, britanski general Dejvid Liki najavio je, da će EUFOR, koji će 2.decembra od SFOR-a preuzeti mandat, raditi na suzbijanju rganiziranog kriminala koji spriječava napredak BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, te da će imati podjednako snažan mandat kao i SFOR. On je ocijenio da su IFOR, a potom i SFOR "uspjeli u implementaciji Dejtona i stabiliziranju sigurnosne situacije, omogućavajući obnovu BiH". General Šuk je izjavio da se ni on lično, a ni NATO "ne stide" zbog dosadašnjeg angažmana multinacionalnih snaga na planu hapšenja lica osumnjičenih za ratne zločine.

On je pozdravio posljednje akcije MUP-a Republike Srpske, usmjerene na razbijanje kriminalnih grupa u RS, bez obzira da li se radi o ratnim zločinima ili organizovanom krminalu.

Poslije 2. decembra bit će formiran štab NATO u Sarajevu, koji će,po riječima generala Šuka sarađivati sa Ministarstvom odbrane BiH u provođenju reforme odbrane. Također, ovaj štab davat će podršku hapšenju osumnjičenih za ratne zločine, kao i podršku borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala u BiH.

XS
SM
MD
LG