Linkovi

Američka pomoć Srbiji uslovljena izručenjem Ratka Mladića - 2004-11-23


Američki Kongres je uslovio pomoć Srbiji od 73.6 miliona dolara u budžetskoj 2005 godini hapšenjem i isporučenjem optuženika za ratne zločine generala Vojske bosanskih Srba, Ratka Mladića. U prijedlogu ovog kongresnog zakona iznose se još dva ključna uvjeta.

Američki Kongres je usvojio prijedlog Zakona o pomoći inostranstvu, kojim se predvidja 73,6 miliona dolara pomoći Srbiji u budžetskoj 2005 godini, uz obavezu da Ratko Mldić bude uhapšen i isporučen Haškom tribunalu. Kongres je kao prvi uvjet za pomoć Srbiji zatražio suradnju sa Haškim tribunalom, uključujući pristup istražitelja, predaju dokumenata, hapšenje i isporučivanje osumnjičenih, ili pomoć u njihovom hapšenju, uključujući sve izvodljive napore za hapšenje i transfer Ratka Mladića Tribunalu.

Drugi uvjet je da Srbija preduzme mjere u skladu sa Daytonskim sporazumom da prekine financijsku, političku, sigurnosnu i druge vrste podrške čiji je cilj održavanje odvojenih institucija Republike Srpske.

Prema ovom prijedlogu, treći uvjet je preduzimanje koraka u pripremi politike koja odražava poštivanje prava manjina i vladavine zakona.

Navedni uvjeti, kako piše u prijedlogu zakona, ne odnose se na Crnu Goru, Kosovo, humanitarnu i pomoć za promociju demokracije. Kongres je usvjio odredbu o pomoći Crnoj Gori u iznosu od 20 miliona dolara, dok je za Kosovo predvidjeno 75 miliona dolara u budžetskoj 2005 godini. Da bi ovaj prijedlog Kongresa postao zakon treba da ga potpiše američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG