Linkovi

Nakon incidenta u Detroitu - 2004-11-22


Iz NBA su jučer saopćili neke od najoštrijih kazni koje su ikada nametnute igračima američke profesionalne košarke. One su usljedile za incident koji se dogodio pred kraj susreta Pistonsa i Pacersa, kada je Ron Artest faulirao Bena Walleca, koji ga je zatim ljutito odgurnuo.

Moglo je završiti i na tome, ali je uskoro neko iz publike bacio konzervu pive na Artesta dok je ležao na klupi, nakon čega je on uletio medju publiku, a za njim i Stephen Jackson i počela je tuča igrača i publike. Igrači su se našli u gledalištu, publika u igralištu, letjele su čaše, led, smeće, palo je dosta udaraca, i svi se slažu bio je to jedan od najneželjenijih incidenata na košarkaškom terenu NBA u istoriji.

Komesar NBA lige, David Stern, je jučer saopćio kazne. Ron Artest iz Indiana Pacersa je suspendiran do kraja sezone i to je najduža suspenzija do sada izrečena za tuču bilo kojem igraču u istoriji NBA lige. Njegovi suigrači iz Pacersa, Stephen Jackson je suspendiran 30 utakmica, a Jermaine O Neal 25.

Iz Detroit Pistonsa, Ben Wallace je kažnjen sa šest, a Anthony Johnson sa pet utakmica neigranja. Reggie Miller iz Pacersa će morati pauzirati jednu utakmicu, kao i trojica iz Pistonsa - Chauncey Billups, Elden Campbell i Derrick Coleman.

Ukupno je kažnjeno devet igrača sa ukupno 143 zabranjene utakmice, i naravno ostaće bez plate za sve utakmice koje ne igraju.

Ostale kazne, kako igrača tako i publike očekuju se od sudije za prekršaje.

XS
SM
MD
LG