Linkovi

EU otvara nova vrata zemljama Balkana - 2004-11-22


Drugi po redu forum Zapadni Balkan- EU je značajan po tome što je uopšte održan- znak je to da se dijalog Brisela sa regionom učvršćava i produbljuje. Potrvda takvoj ocjeni je i najavljeno potpisivanje sporazuma kojim se državama Balkana otvaraju vrata za 24 projekta pomoći Unije, projekta koji su dosada bili rezervirani samo za kandidatske zemlje. Po dolasku u Brisel, minisrtar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić ukazuje da je to važno, ali da je to prilika koju tek treba iskoristiti.

To su programi koji trebaju nama da pomognu da izvršimo prilagodjavanja u raznim oblastima i glavna politička poruka je otvaranje nove mogućnosti.

Medjutim, ni ovom prilikom briselski domaćini neće propustiti priliku da podsjete bh delegaciju na neizvršene obaveze- medju njima, prva je suradnja sa Hagom. U nacrtu zaključaka današnjeg skupa EU ministara se podsjeća na hitnu i neizbježnu obavezu hapšenja Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ate Gotovine.

I Ministar Ivanić priznaje da je riječ o jenom od najvećih političkih problema sa kojima se suočava BiH i RS. On vjeruje da je narednih desetak dana u tom smislu veoma važno- po njemu, RS je učinila značajan pomak nedavnim hapšenjima, ali se još uvijek očekuje da se na njhovoj meti nadju i haški optuženici.

XS
SM
MD
LG