Linkovi

Dan državnosti BiH priznaju SAD, ali ne priznaje Borislav Paravac - 2004-11-22


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Borislav Paravac potvrdio je danas da neće doći na tradicionalni svečani prijem u povodu 25. novembra - Dana državnosti, koji je zakazan za 24. novembar u Predsjedništvu, te da on preferira 21. novembar – Dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma, "iz,kako je rekao, određenog značaja".

"Nijedan srpski član Predsjedništva BiH do sada nije prisustvovao prazniku '25. novembar' i taj datum se ne slavi u RS-u. To nije praznik, on nije praznik ni u BiH, jer mi nemamo zakona o praznicima", kazao je Paravac.

"Mislim da je to datum koji je praktično nespojiv i nemoguće ga je obilježavati bez 29. novembra. Ako se ne slavi 29. novembar, onda je višak slaviti 25. novembar jer on ima svoju funkciju samo ako se zajedno slavi", riječi su Borislava Paravca.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić ovakvu odluku Borislava Paravca smatra kršenjem Dejtonskog sporazuma.

"Ako se pozivamo na Dejtonski sporazum, onda moramo poštovati odredbe tog sporazuma koje kažu da svi zakoni, propisi koje je imala država BiH, ukoliko nisu poništeni, stavljeni van snage ili zamijenjeni drugim propisima, važe. Zakon o praznicima nije osporen, nije poništen, nije donesen drugi i, prema tome, on važi,zaključuje Tihić.

Zamoljen da prokomentira ovakav Paravčev stav, američki ambasador u BiH Douglas McElhaney je na svečanom prijemu u Predsjedništvu BiH, upriličenom u povodu devete godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, naglasio da "svi oni koji se nalaze u toj prostoriji priznaju taj dan državnosti i naravno nacionalnu himnu koja je intonirana."

"Moram reći da mi priznajemo 25. novembar", naglasio je američki ambasador u BiH.

XS
SM
MD
LG