Linkovi

Vlade širom svijeta osudjuju ubistvo Margaret Hassan,... - 2004-11-22


Vlade širom svijeta osudjuju ubistvo Margaret Hassan, direktora iračkog ureda humanitarne organizacije CARE International. Gospodja Hassan je oteta 19-tog oktobra dok se vozila na posao u Bagdadu. 16-tog novembra pojavio se video snimak na kojem se vidi ubistvo pokrivene žene od strane zakrabuljenog teroriste. Vjeruje se da je riječ o gospodji Hassan.

Margaret Hassan je u Iraku živjela zadnjih 30 godina. Ona je radila na pribavljanju hrane, medicinskih potreba i druge humanitarne pomoći iračkom narodu.

Britanski premijer Tony Blair je rekao da je civilizirani svijet zaprepašten ”surovim tretmanom nekoga ko je tolike godine svog života posvetio pomaganju iračkom narodu.“

Od zbacivanja režima Sadama Husseina, teroristi su izvršili brojne samoubilačke napade, otmice i otkidanja glava u nastojanju da potkopaju iračku stabilnost i obnovu, i da zaustave planirane izbore. Od oko 170 stranaca otetih u Iraku, njih 30 su ubijeni.

Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Donald Rumsfeld kaže da će poraz terorista iračkom narodu dati nadu i pomoći toj zemlji na putu ka slobodi.

”Narod Iraka ostvaruje napredak ka društvu koje će biti oslobodjeno od terora i tiranije. To nije lako. Postoje, šro je veoma jasno, veoma opasni elementi u Iraku koji nastoje nametnuti vladavinu terorista i diktatora. Oni poduzimaju svaki napor da uguše napredak i uznemiruju irački narod i koalicijske snage. Ukoliko Irak treba da bude slobodno i mirno društvo, jedan dio zemlje ne može ostati pod vladavinom ubica, terorista i ostataka režima Saddama Husseina.“

Irački premijer, Iyad Allawi kaže: Mi se susrećemo sa koncentriranom kampanjom terorista i neprijatelja protiv svih vrijednosti koje su nam drage, kampanjom koja nastoji da potrese našu riješenost, i da spriječi Irak i irački narod u ostvarivanju slobode i demokracije o kojoj su sanjali više od trideset posljednjih godina.

Iračani, Sjedinjene Države i njihovi koalicijski saveznici neće dozvoliti da teroristi uspiju.

XS
SM
MD
LG