Linkovi

Crtani film - Muhamed, posljednji prorok - 2004-11-22


Jedan crtani film koji se od 14. do 18. novembra prikazivao u sjevernoameričkim kinima, privukao je značajan broj Muslimana koji su obilježili kraj mjeseca Ramazana.

Film, Muhammad, posljednji prorok liči na holivudske crtane filmove. Međutim, namjena filma je ozbiljna, da ispriča priču o božjem poslaniku Muhamedu.

Film govori o počecima Islama prije 1.400 godina. Međutim, u skladu sa islamskim zakonom, sam prorok se u filmu ne pojavljuje.

Film je 2000 godine proizvela saudijske kompanija Badr International, a animaciju su kreirali Disneyevi redatelji. Prvo je prikazan u zemljama Srednjeg istoka, a distributer za Sjevernu Ameriku nije mogao biti pronađen sve do sada, kada je kompanija Fine Media Group iz Chicaga iznajmila 93 kino dvorane u američkim i kanadskim gradovima i putem interneta i Islamskih centara prodavala ulaznice. U kinu u Arlingtonu, nadomak Washingtona, gdje su pretežito u inostranstvu rođeni roditelji doveli svoju, u Americi rođenu djecu, karte su bile rasprodate.

Želim da se djeca upoznaju sa istorijom Islama, sa našim dragim prorokom, tako da razumiju našu religiju, kaže jedan somalijac.

Devetogodisnji dječak kaže: Stvarno bih želio vidjeti ovaj film jer želim saznati o njemu, a film je na engleskom jeziku, pa ga mogu razumjeti.

Jako mnogo ljudi imaju pogrešnu sliku Islama. Mi želimo ispraviti njihova viđenja Islama. Islam je religija oprosta i ljubavi i davanja ostalim onog najboljeg što imate, ne mržnje i svih tih loših imidža koje o nama objavljuju na TV i u drugim medijima. Ja se nadam, nisam još uvijek sigurna u film, ali se nadam da će film pokazati bolju sliku Islama, istinske religije, kaže majka iz Libana.

Otac egipćanin kaže: Film je crtani i više je za djecu, ne za odrasle, kao što je nedavno prikazan film Kristove muke, koji je naravno napravljen za odrasle i na prikazivanje ne možeš povesti djecu. Ovo je odlična prilika da se u kino odvede čitava porodica.

Trinaestogodišnji dječak kaže: Ja želim da vidim ovaj film jer ne znam čitati arapski jezik, te nema načina da o poslaniku saznam dok ne pogledam film.

Film je napravljen na savjet profesora religije sa Univerziteta Georgetown u Washingtonu, i uleme iz kairske džamije Al Azhar. Vjerovatno se radi o jedinom crtanom filmu kojeg je odobrilo Islamsko vijeće. Kritike posjetitelja u Arlingtonu, nadomak Washingtona su bile izuetno dobre.

Osmogodišnja djevojčica: Film vas podučava kako da budete dobar Musliman, da shvatite da postoji samo jedan Bog i Muhamed je njegov posljednji prorok.

Četrnaestogodišnja djevojčica: Bilo je vrlo interesantno, kao i priče kojima su nas podučavali u subotnjoj školi, tako je to prikazano u filmu i to na još interesantniji način. Zaista sam uživala.

Dvanaestogodišnji dječak: Mislim da je ovaj film odličan i da je prikazao prorokovu biografiju i prikladan je za djecu. Nije bilo ubistava, baš je porodični film.

Nakon što su karte za samo jednu sedmicu prikazivanja filma u odabranim kinima planule, zvaničnici kompanije Fine media Group pregovaraju sa zvaničnicima kinematografije Sjeverne Amerike kako bi se film prikazao u većem broju kina u januaru mjesecu.

XS
SM
MD
LG